Duurzame donzen dekbedden nu al een flinke hype

ganzendons dekbed

Ze bestaan nog maar kort, maar het is nu al een flinke hype: duurzame donzen dekbedden. Duurzaam geproduceerd dons voor gebruik in dekbedden is in 2017 geïntroduceerd door het beddenmerk Auping. Om het predicaat duurzame donzen dekbedden te krijgen, moet de vulling aan bepaalde eisen voldoen. Cruciaal is vooral ook hoe de de ganzen en eenden tijdens hun leven zijn behandeld.

Drie soorten vullingen

Er zijn drie verschillende soorten duurzame donzen dekbedden als het gaat om de vulling. Ten eerste wordt het predicaat Responsible Down Standard (RDS) gegeven aan een specifiek soort dons. Het betreft het dons van ganzen of eenden die tijdens hun leven op een ethische manier behandeld zijn. De ganzen en eenden hebben geen dwangvoeding gehad en evenmin mogen deze dieren niet levend geplukt zijn. Ben je dus van plan om duurzame dekbedden van dons aan te schaffen, dan weet je dat je goed zit als daar het RDS-keurmerk aan verbonden is. Een tweede soort duurzame donzen dekbedden is gerecycled polyester. Doordat het materiaal hergebruikt wordt, wordt het milieu en de CO2-uitstoot tot een minimum beperkt. Ten slotte wordt bamboe als vulling gebruikt. Bamboe heeft enkele interessante producteigenschappen vergeleken met bijvoorbeeld katoen. Met name de het feit dat bamboe tot wel 60 procent meer vocht absorbeert dan katoen is een groot voordeel. Maar daarnaast werkt bamboe ook antibacterieel en heeft dus een zuiverend effect. Ten slotte is de tijk van de duurzame donsdekbedden van Auping gemaakt van 100 procent biologisch katoen. Het resultaat is een compleet milieuvriendelijk en duurzaam dekbed waarin je zonder schuldgevoelens een heerlijke nachtrust kunt beleven.

Nog meer duurzame maatregelen

Om het productieproces nog veder te verduurzamen heeft Auping naast de duurzame dons dekbedden aanvullende maatregelen genomen. Om zo klimaatneutraal mogelijk te werken, worden de producten van Auping verpakt in herbruikbare tassen en verpakkingsmateriaal. Het bedrijf heeft een ambitieuze duurzaamheidsvisie ontwikkeld, die de komende jaren en decennia verder in de praktijk gebracht gaat worden. Het streven van het grote internationale beddenmerk is om in het jaar 2020 alle bedrijfsprocessen, de dienstverlening en het productieproces verduurzaamd te hebben, zodat het milieu en klimaat zo weinig mogelijk belast worden. Deze circulaire economische aanpak ontleend Auping aan de bekende filosofie die in het bedrijfsleven bekend staat als de Cradle-to-Cradle-filosofie. Deze wetenschap – dat de duurzame donzen dekbedden volledig milieuvriendelijk zijn geproduceerd – slaapt in elk geval lekker comfortabeler. Van het milieu hoef je immers niet meer wakker te liggen?

Aanbevolen artikelen