Hoe maak je een werkplek in je slaapkamer?

kantoor in de slaapkamer

Tijdens deze corona tijd werken we met zijn allen veel meer vanuit huis. Dit is, praktisch gezien, niet altijd even makkelijk. Zeker als je niet veel ruimte in huis hebt, kom je al snel aan de keukentafel terecht als je gaat werken vanuit huis. Dit is natuurlijk niet ideaal, je kunt er je werkspullen niet constant laten liggen en je privé en professionele leven gaan hierdoor erg door elkaar heen lopen. Vaak kun je echter wel een klein bureau kwijt in je slaapkamer.  Hoekbureaus zijn daar bijvoorbeeld erg praktisch voor, hiermee kun je namelijk optimaal gebruik maken van de beperkte ruimte. 

Je slaapkamer als werkplek

Een slaapkamer gebruik je – over het algemeen – bijna nooit overdag en als je niet zo ruim woont, is het slim om alle ruimte maximaal te benutten. Daarom geven wij je in dit artikel een paar ideeën voor een combinatie van werk- en slaapruimte. Natuurlijk zijn er wel behoorlijk wat zaken waar je rekening mee moet houden als je je werk vanuit de slaapkamer gaat doen, maar dat wil niet zeggen dat het niet goed te doen is.

Zoek de plek met het meeste daglicht

Voor je productiviteit is goed licht één van de belangrijkste eigenschappen. Zoek daarom eerst goed uit hoe het licht gedurende de dag is in jouw slaapkamer. In de ideale situatie creëer je een werkplek bij het raam en zet je je bed aan de andere kant van de kamer. Is er weinig licht of werk je ook vaak als het donker is? Zorg dan voor voldoende kunstlicht. Plaats lampen naast je beeldscherm en vermijd licht dat van bovenaf komt.  

Zorg voor een opgeruimde slaapkamer

Over het algemeen kun je je beter concentreren in een ruimte die opgeruimd is. Nu hoeft echt niet alles brandschoon te zijn, maar als je vanuit je slaapkamer werkt, is het handig om jezelf een paar routines aan te leren. Zorg er bijvoorbeeld voor dat die kledingstoel uit het zicht staat of, nog beter, leer jezelf aan om kleding direct terug te hangen in de kast of te deponeren in de wasmand. Iets wat ook helpt is het opmaken van je bed. Als je dit dagelijks doet, heb je in elk geval al een voldaan gevoel omdat je die ene taak al hebt uitgevoerd en je hoeft tijdens je werk niet tegen een slordig onopgemaakt bed te staren.

Zorg voor genoeg kast- en opbergruimte

De hoeveelheid opbergruimte is natuurlijk voor een groot deel afhankelijk van je werk, maar vaak heb je wel wat boeken en naslagwerk nodig om af en toe in te kijken. Het is fijn om dat in de buurt te hebben, dus als het even kan, raden we je aan om ook voor wat extra opbergruimte te zorgen. Hang bijvoorbeeld wat planken hoog aan de muur (hiermee bespaar je ruimte) of zet archiefkasten onder het bureau. Vaak kun je ook onder het bed extra opbergruimte creëren 

Zorg voor planten in de ruimte

Planten zuiveren de lucht en zorgen voor meer zuurstof. Meer zuurstof is weer beter voor je hersenen en daardoor kun jij je weer beter concentreren. Zet daarom in elk geval één plant in je kamer en natuurlijk het liefst zo dicht mogelijk bij je werkplek. Heb je weinig ruimte? Kies dan voor een hangplant. Daarmee bespaar je ruimte op je bureau of op de grond.

Aanbevolen artikelen