Hout is helemaal terug: zo gebruik je het in je slaapkamer

hout in de slaapkamer

Een lange periode waren het de termen ‘landelijk’, ‘strak’ en ‘industrieel’ die de interieurbladen, -blogs en -vlogs domineerden, maar gelijktijdig met de opkomende duurzaamheidsgedachte werkte hout aan een comeback als materiaal voor meubels. Bijkomend voordeel is dat hout al enkele van de genoemde eigenschappen herbergt, maar vooral dat het een natuurlijke uitstraling (en geur) heeft. Een aantal ideeën hoe je hout in je slaapkamer gebruikt. 

Houten wand

Heel duurzaam is een houten wand, gemaakt van allerlei verschillende, geschuurde en eventueel gelakte restjes hout. Zoek ernaar op internet en zie hoeveel sfeer het geeft! Zoals gezegd is er die levendige, natuurlijke look, maar het werkt ook nog isolerend. Kies daarom bij voorkeur voor een wand die aan ‘buiten’ grenst. De extra geïsoleerde wand van hout zorgt ervoor dat je minder hoeft te stoken op de slaapkamer. Overigens kan het nooit kwaad de energievergelijker erbij te pakken om kritisch naar je verbruik te kijken. 

Houten (wandvullende) kledingkast

Steeds meer mensen nemen een timmerman in de arm om een wand geheel met een kast te vullen. Dit oogt rustiger dan een al bestaand onderwerp, dat weliswaar in de ruimte past, maar altijd spleten overlaat. Dat worden stofnesten waar je moeilijk bij kunt en het geheel ziet er niet zo mooi uit als bij een wandvullend exemplaar. Kijk maar op YouTube hoe je er zelf een maakt, of neem contact op met een bevriende klusser. De nerven en kwasten, de kleur, je haalt een ware blikvanger in je slaapkamer! Of je de kast nu dichtmaakt met deurtjes of kiest voor een open variant. 

Nachtkastjes zelf maken

Het rustgevende effect van een volledig benutte wand is ook van toepassing op de ruimtes die je naast het bed over hebt. In plaats van nachtkastjes die iedereen al heeft, knutsel je met een beetje handigheid zelf twee precies passende meubeltjes in elkaar. Haal enkele pallets op een industrieterrein, haal ze uit elkaar, maak je ontwerp, ga bouwen en geniet van het mooie effect in je slaapkamer. Hier geldt eveneens dat je met twee linkerhanden misschien beter een bekende klusser kunt vragen. 

Vintage meubels van de kringloop

Heb je geen zin in geklus, dan kun je in elke kringloopwinkel – Nederland telt er ruim 1200 – houten meubels aanschaffen voor een prikkie! Bijzet- en plantentafeltjes, een dressoir of wellicht een ouderwetse kaptafel met spiegel? Schuur ze kaal en zet ze in de beits, zodat ze bij elkaar passen. Of geef ze een nieuw kleurtje. Veel leuker en origineler dan de meubels van niet-duurzame materialen, met zo’n kunstmatig fineerlaagje. Fijne bijkomstigheid van tweedehands: vintage is al in de mode sinds we de term kennen.

Aanbevolen artikelen