Slaapkamer afkoelen zonder airco: 5 tips

Slaapkamer afkoelen zonder airco

De zomer komt steeds dichterbij. Dat is ontzettend leuk nieuws, want dat betekent dat we weer volop kunnen genieten van de zon! Echter brengt de zomer ook minder leuke dingen met zich mee. Zo is het bijvoorbeeld erg lastig om op warme dagen de slaapkamer koel te houden. Zeker als je geen airco hebt is het een hele opgave om lekker te kunnen slapen. Hoe slaapkamer afkoelen zonder airco? Wij geven je vijf handige tips waarmee je direct aan de slag kunt!

1. Slaapkamer afkoelen zonder airco: houd de ramen dicht

De meeste slaapkamers hebben één of meerdere ramen. Op het moment dat de zon naar binnen schijnt, doe je er goed aan om de ramen te sluiten. Houd de ramen een hele dag dicht zodat de warmte niet in de slaapkamer komt. Heb je verduisterende rolgordijnen voor de slaapkamer? Of beter nog, rolluiken? Houd die dan ook de hele dag gesloten. Zodra de temperatuur ‘s avonds of ‘s nachts afkoelt, kan je de ramen wijd open zetten. Indien het mogelijk is, zet dan ook de ramen en deuren in de omliggende kamers open. Op die manier kan de frisse lucht in huis circuleren.

2. Zet geen elektrische apparaten aan

Je staat er wellicht niet bij stil, maar de elektrische apparaten in de slaapkamer creëren extra warmte. Denk aan een computer, laptop en televisie. Wil je jouw slaapkamer afkoelen? Zet deze apparaten dan zoveel mogelijk uit. Alle beetjes helpen, zeker als het gaat om je slaapkamer afkoelen.

3. Schaf satijnen lakens en slaapkledij aan

Laat je katoenen beddengoed aan de kant liggen en schaf satijnen lakens aan. Die voelen een stuk koeler dan synthetisch materiaal. De meeste satijnen lakens zijn ook gefinished met een anti-pilling. Dit houdt in dat de lakens niet gaan pillen en veel langer mooi blijven. Naast lakens in satijn kan je ook satijnen slaapkledij aanschaffen. Door beide te combineren zal je ‘s nachts minder zweten en genieten van een goede nachtrust

Heckett & Lane – Katoen-satijn – Laken – 270 x 290 cm – Antraciet

4. Duik fris je bed in

Neem een frisse douche voor het slapengaan. Als je hiervoor geen tijd hebt, laat dan koud water over je polsen stromen of neem een verkoelend voetbad. Zodra je in bed ligt, kan je ook een koud en nat washandje in je nek of op je voorhoofd leggen. Om te voorkomen dat je de hele nacht naar de badkamer heen en weer loopt, kan je een emmer met koud water naast je bed plaatsen. Zo kan je je washandje snel weer afkoelen en jij dus ook!

5. Slaapkamer koelen met een ventilator

Je hebt dan geen airco, maar je kunt natuurlijk wel een ventilator kopen. Het is een kleine investering, maar wel eentje waar je vele warme zomers van kunt genieten! Plaats de ventilator bij voorkeur voor een open raam of een bak met ijswater. Op die manier kan de koude lucht van buiten, of van het ijswater, door je slaapkamer circuleren. Dit zal helpen om je slaapkamer langer koel te houden. 

Arctic Air – Luchtkoeler/ventilator
AEG Torenventilator – Zwart
Bestron Vloerventilator – Koper

De slaapkamer afkoelen zonder airco is misschien een lastige opgave, maar zeker niet onmogelijk. Met bovenstaande tips blijven zowel je slaapkamer als jouw lichaam langer koel. Die warme, zwoele zomernachten zijn dan een stuk minder vervelend!

Aanbevolen artikelen