Veel mensen kampen met een slechte nachtrust. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals piekeren of een slecht dag- of avond ritme. Wat we namelijk overdag en ’s avonds doen, heeft invloed op ons slaapgedrag. Om goed te kunnen slapen is het belangrijk om je gewoontes eens onder de loep te nemen. Hieronder geven we je verschillende tips om ’s nachts goed te kunnen slapen.
Maak van je slaapkamer een baken van rust
Zorg dat je slaapkamer een baken van rust is. Gebruik de slaapkamer puur voor de nachtrust en intimiteit. Probeer andere activiteiten als computeren, televisie kijken in een andere ruimte dan je slaapkamer te doen. Daarnaast moet je zorgen dat je de kamer donker genoeg kan maken, door bijvoorbeeld verduisterende rolgordijnen te kopen. Als je al problemen met slapen hebt, kan het eerste zonlicht je namelijk al weer wakker maken, en probeer dan nog maar eens in slaap te vallen.
Zorg voor regelmaat
Als je problemen hebt met slapen, is het zaak om te zorgen voor regelmaat in je leven. Probeer elke dag op hetzelfde tijdstip op te staan, ook in het weekend. Probeer daarnaast op vaste tijden te eten, ontspannen, werken, leren, sporten, enzovoort.
Doe geen dutjes
Probeer het aantal dutjes overdag te beperken, vooral in de namiddag. Zorg ervoor dat je middagdutje niet langer dan vijftien minuten duurt. Wees daarnaast actief en ga ’s ochtends direct even naar buiten. Probeer overdag regelmatig actief te bewegen, zodat je ’s avonds moe bent. Denk hierbij aan wandelen, fietsen en andere vormen van sport.
Vermijd vermoeiende activiteiten in de avond
Ontspan je ’s avonds en bereid je voor om te slapen. Vermijd al te inspannende of opwindende activiteiten voordat je gaat slapen. Dus geen: televisie kijken, nog even je mail checken of actief sporten. Eindig je dag juist met een rustige activiteit als lezen, een massage of muziek luisteren. Wat ook kan helpen, is een warm bad vroeg in de avond.
Probeer je niet op te winden over de dag die geweest is. Door al dat malen kun je moeilijker in slaap komen. Schrijf eventueel je problemen of hersenspinsels van je af. Zorg voor lichaamsbeweging aan het begin van de avond. Dit helpt namelijk om in een diepere slaap te komen.
Drink geen alcohol of cafeïnehoudende dranken
Drink geen alcohol of cafeïnehoudende producten voor het slapen gaan. Alcohol zorgt er weliswaar dat je sneller inslaapt, maar ook onrustiger. Producten met cafeïne zoals koffie, cola, thee of chocola zorgen juist dat je moeilijk in slaap kunt vallen. Houd als richtlijn aan dat je vijf uur voor het slapen gaan geen cafeïnehoudende producten meer neemt. Eet daarnaast geen zware maaltijden voordat je naar bed gaat. Als je trekt hebt, kun je beter iets licht verteerbaars eten, bijvoorbeeld een cracker met jonge kaas.