Kun je met een huisstofmijt allergie stoffen gordijnen gebruiken?

welke gordijnen bij huisstofmijt allergie

Tips voor het stylen en schoonmaken van je gordijnen bij een huisstofmijtallergie

Veel mensen kennen het wel, je begint te kuchen en te hoesten en je krijgt het benauwd. Je ogen worden rood, gaan prikken en er lopen tranen uit je ogen. De kans is heel erg groot dat je allergisch bent voor een bepaald voedingsmiddel, een soort plant of juist een type dier. De meeste mensen met een allergie zijn bijvoorbeeld allergisch voor honden of katten, wat logisch is omdat veel mensen zo’n dier als huisdier hebben. Echter weten veel mensen niet dat je ook allergisch kan zijn voor andere huisvriendjes, zoals huisstofmijt. Ze zijn enorm klein met hun 0,3 mm en ze zijn dol op vocht, warmte en huidschilfers. Het huis van vele huishoudens klinkt hen als muziek in de oren. Ze kunnen best wel veel schade toebrengen als je allergisch voor hen bent. Gelukkig zijn er een aantal maatregelen die je kan treffen, zodat je minder last van je luchtwegen hebt. Daarnaast is het handig om hier rekening mee te houden in het stylen van je huis, zoals bij het ophangen van de gordijnen. Gordijnen en huisstofmijt allergie gaan niet altijd goed samen. Welke raambekleding bij huisstofmijt allergie is aan te raden? Hieronder lees je een aantal tips.

Kies voor synthetische stoffen

De hamvraag voor veel mensen is: welke gordijnen bij huisstofmijt allergie? Je wilt natuurlijk niet dat je gordijnen je allergie versterken, zodat je continu rode ogen en een verstopte neus hebt. Polyester en acryl zijn stoffen die vaak goed werken, omdat ze minder vocht opnemen dan katoenen gordijnen. Natuurlijke stoffen zoals katoen of linnen zijn zeer aantrekkelijk voor huisstofmijten, omdat ze dol zijn op vocht. Je wil natuurlijk geen gordijnen ophangen waar huisstofmijten als bijen op de honing afstuiven. Dus wat zijn de perfecte gordijnen voor je slaapkamer?

welke gordijnen kiezen bij een allergie

Kies gladde weefsels

Het is ook belangrijk om geen gordijnen met al te veel poespas op te hangen. Dit soort frutsels zijn extra aantrekkelijk voor huisstofmijten, omdat ze zich lekker kunnen nestelen in dit soort franjes. Daarnaast zijn stoffen met een glad weefsel veel gemakkelijker te reinigen en schoon te houden. Denk hierbij aan fluweel of velours, waarbij je lekker over het oppervlak kan wrijven. Ze houden bovendien minder stof vast, iets waar huisstofmijten grote fan van zijn.

Ventileer je gordijnen voldoende

Een andere tip die wellicht voor zich spreekt: zorg ervoor dat er voldoende schone lucht bij je gordijnen komt. Dit zorgt ervoor dat er minder stofdeeltjes op de gordijnen achterblijven en die zijn nou net het lievelingsmaaltje van huisstofmijten. Dus, als je de luchtvochtigheid op peil houdt en voor voldoende doorstroming zorgt, dan is de kans groot dat je minder last hebt van huisstofmijten en dus van rode ogen.

Reinig je gordijnen regelmatig

Het is wellicht een nogal voor de hand liggende tip, maar maak je gordijnen regelmatig schoon. Als je gordijnen vies zijn, dan is dit voor huisstofmijten een fijne plek om zich te nestelen. Er is voldoende voeding voor ze en ze kunnen zich onwijs snel vermenigvuldigen. Dat is allesbehalve wat je wil. Als je echt van de huisstofmijten af wil, dan is stoomreiniging een goede techniek. Je haalt hiermee alle allergenen binnen mum van tijd uit je gordijnen.
Dus, welke gordijnen kiezen bij een allergie? Hierboven heb je het antwoord gekregen op deze prangende vraag.

Aanbevolen artikelen