Waarom géén tv in de slaapkamer?

Wanneer je je slaapkamer aan het inrichten bent gaat het vroeg of laat kriebelen: wel of geen tv tegenover je bed? Natuurlijk is het heerlijk om zo ’s morgens het nieuws te kunnen kijken met een kop koffie op je nachttafeltje en ’s avonds Netflixen is op deze manier nog aantrekkelijker. Toch zijn er veel mensen die bewust de tv uit de slaapkamer bannen en wel om de volgende redenen.

Je maakt je biologische klok van streek

Wanneer het donker wordt, worden velen van ons al slaperig. Dit komt doordat je lichaam melatonine aan gaat maken, wat je voorbereidt om in slaap te komen. Zet je de tv ’s avonds aan in je kamer, dan sta je toe dat blauw licht de ruimte vult. Ons lichaam ziet dit als daglicht en zal daardoor in waakmodus blijven. De kans is dus groot dat je later gaat slapen en/of moeilijker in slaap komt.

De tv prikkelt je brein

Wezenloos naar de tv zitten staren, kan erg ontspannen aanvoelen. Maar wat we niet altijd doorhebben, is hoe het ons brein prikkelt. Er gebeurt namelijk wel degelijk wat in onze bovenkamer zodra we de tv aanzetten. De prikkels van de tv activeren onze hersenen, waardoor we waakzaam blijven. Hierdoor zijn we minder snel geneigd om te gaan slapen.

Onregelmatig slaappatroon

Je kijkt je favoriete serie en belooft jezelf na deze episode echt te gaan slapen. Drie uur later hang je nog steeds voor de tv. Dit probleem heb je natuurlijk ook als je de tv in de woonkamer hebt staan, maar de verleiding is groter nog even verder te kijken, wanneer je toch al in bed ligt. 

Associatie met slaap verwatert

Je brein associeert je slaapkamer met slapen. Dankzij dit mechanisme is het makkelijker om snel in slaap te vallen, wanneer je in je bed ligt. Op het moment dat je een tv voor je bed neerzet, zal deze associatie langzaam verwateren. Je zult de kamer namelijk ook associëren met je favoriete series of programma’s. Het is daarom aan te raden de slaapkamer vooral te gebruiken om te slapen. Creëer daar een oase van rust.

Toch een tv op je kamer?

Schrikken al deze nadelen je niet af en wil je toch graag een tv op je slaapkamer? Houd er dan rekening mee dat je een goede, gemakkelijke houding moet kunnen aannemen om naar het scherm te kunnen staren. Ga je voor een groot scherm en wil je er allerlei gadgets bij, zoals grote speakers en een game console? Dan is inboedelverzekering vergelijken waarschijnlijk ook verstandig om te doen.

Aanbevolen artikelen