Energie bespaartips voor de slaapkamer

energie besparen

Over het algemeen bevinden we ons alleen een deel van de avond en de nacht in onze slaapkamers. Hierdoor kun je behoorlijk besparen op de energie voor deze kamer. Zo kun je aanpassingen maken waardoor er minder energie verbruikt wordt. Eerder gaven we je al tips om beter te slapen en hieronder geven we je enkele tips om energie te besparen.

Dubbelglas in de slaapkamer

De meeste mensen gaan pas nadenken over dubbelglas in hun slaapkamer als het weer kouder wordt. Uiteraard is het verstandig om je enkel glas te vervangen door dubbel glas om op die manier minder energie te verbruiken om de kamer warm te krijgen, maar men vergeet vaak dat dubbel glas in de zomer er ook voor zorgt dat de ruimte koeler blijft dan bij enkel glas. Daarnaast hoeft dit geen grote klus te zijn en kan dit in een middag gedaan worden. Het is vaak een kwestie van het enkel glas eruit halen, het dubbel glas erin en vastzetten met glaslatten. Het is wel verstandig om dit door een glaszetter te laten doen, mocht het dan misgaan, dan is het zijn probleem en zal hij dat zelf moeten oplossen. Begin je er zelf aan en komt er door de werkzaamheden een barst in de ruit, dan kun je een nieuwe ruit kopen.

Zet de verwarming niet te hoog

Aangezien we ons overdag bijna niet in de slaapkamer begeven, is het verstandig om de verwarming in deze ruimte dan uit te zetten. Eigenlijk moet je sowieso de temperatuur in je slaapkamer niet te hoog zetten, omdat dit niet gezond is om in te slapen. Daarnaast voel je een lagere temperatuur alleen als je net in de kamer komt en je klaarmaakt om te gaan slapen. Eenmaal onder de deken ben je zo opgewarmd en heb je die verwarming niet eens nodig. De ideale slaapkamertemperatuur ligt tussen de 15 en de 18 graden. Je kunt daar je thermostaat op instellen en als je dan je bed nog te koud vindt, kun je deze eventueel opwarmen met een kruik.

Led verlichting

Je lampen vervangen door LED verlichting levert ook een enorme besparing op, omdat LED verlichting tot wel 6 keer zuiniger is dan normale verlichting. Waar dit soort verlichting vroeger koud en kil was, heb je tegenwoordig enorm veel keuze en zijn er op genoeg ‘warme’ LED lampen te vinden, die zorgen voor een fijne sfeer in je slaapkamer. Mocht je dan een keer tijdens het lezen met het licht aan in slaap vallen, dan nog is het energieverbruik laag.

Voorkom sluipverbruik door speciale stekkerdoos

Onder sluipverbruik verstaat men het verbruik van elektriciteit door reeds opgeladen apparaten aan de stroom te laten hangen. Sluipverbruik is in de slaapkamer het grootst. Zo liggen mobiele telefoons vaak de hele nacht aan de oplader, terwijl dat helemaal niet nodig is. Je kunt dit voorkomen door een speciale stekkerdoos te kopen. Deze schakelt uit wanneer apparaten niet meer gebruikt worden of wanneer apparaten volledig opgeladen zijn. Zo voorkom je eenvoudig sluipverbruik.

Probeer je kamer overdag al koel te houden

Laatste tip die we je willen geven om energie in de slaapkamer te besparen is om in de zomer te proberen overdag je slaapkamer al koel te houden. Dit kan door bijvoorbeeld de rolluiken of gordijnen dicht te laten. Veel mensen gebruiken namelijk om de kamer koel te houden een ventilator, die dan ook nog eens heel de nacht aan staat. Zo’n apparaat heeft echter enorm veel energie nodig, wat natuurlijk zonde is als je de koelte die een ventilator geeft maar een half uurtje voelt.

Aanbevolen artikelen