Beter slapen door energie te besparen in je slaapkamer

Slapen is een belangrijk onderdeel van het leven. Het zorgt ervoor dat ons lichaam kan herstellen en weer genoeg energie genereert voor de volgende dag. Het is wetenschappelijk bewezen dat een goede nachtrust een positief effect heeft op de gezondheid. Om ervoor te zorgen dat je goed slaapt, is het dus belangrijk dat de omstandigheden in je slaapkamer optimaal zijn. In dit artikel bekijken we hoe je de beste situatie creëert voor een goede nachtrust en hoe energie besparen in de slaapkamer daarbij een rol speelt. 

Waarom energie besparen in de slaapkamer? 

Wil je lekker slapen en genieten van voldoende nachtrust, dan zijn een goede matras en goede kussens onontbeerlijk. Door te bezuinigen op de energiekosten, hou je meer geld over om te investeren in een goed bed en meer slaapcomfort. Eigenlijk verdien je jouw ideale bed letterlijk en figuurlijk slapend bij elkaar. 

Hoe kun je het beste energie besparen in de slaapkamer? 

Hier volgen een aantal tips: 
1. Dubbele ramen. 
Deze zorgen zonder twijfel voor een betere nachtrust, al was het maar omdat ze je beter beschermen tegen geluiden van buiten. Ook de kou heeft minder kans om binnen te komen. Daarnaast zorgen dubbele ramen ervoor dat je de warmte juist beter binnen houdt. Beide factoren dragen bij aan een lagere energierekening
2. Zet de verwarming uit op de slaapkamer. 
Je slaapt het beste in een koele kamer. Onderzoeken wijzen uit dat een temperatuur van rond de 18 graden het meest ideaal is. Wanneer je slaapt in een warme ruimte, is het verschil met je lichaamstemperatuur, die tijdens het slapen afkoelt, te groot. Dat heeft gevolgen voor je gezondheid. Je slaapt namelijk een stuk minder en onrustiger waardoor je niet goed uitgerust opstaat. Door de verwarming uit te zetten voordat je gaat slapen, bespaar je energie. Ben je een echte koukleum, leg dan een sprei op je bed. 
3. Hang gordijnen voor je raam. 
Grootmoeders wisten het al, gordijnen helpen de kou buiten te houden, maar beschermen je ook tegen de warmte. Vooral dikke gordijnen houden heel wat zonlicht buiten en zorgen er bovendien voor dat je kamer donker genoeg is om goed te kunnen slapen. Vooral handig tijdens de zomer wanneer het pas laat donker en al weer vroeg licht wordt. 
4. Gebruik energiezuinige apparaten 
Natuurlijk kies je voor led- of spaarlampen in plaats van gloeilampen wanneer je energie wilt besparen. Maar denk ook na welke apparaten je aanschaft voor je slaapkamer. Een airco mag dan nuttig zijn om de hitte in de zomer te bestrijden, het is ook een energieverslindend apparaat. Een ventilator is een stuk goedkoper. Wil je het nog zuiniger aandoen? Slaap dan gewoon met open raam. Een goede ventilatie komt bovendien de nachtrust ten goede. 

Energie vergelijken 
Hoewel je dus zelf op verschillende manieren energie kunt besparen, loont het tenslotte ook de moeite om independer.nl te raadplegen. Op deze website kun je energie vergelijken en eenvoudig overstappen naar een goedkopere energieleverancier. Dat kan je heel wat euro’s schelen.

 

Aanbevolen artikelen