Wat te doen tegen huisstofmijt in de slaapkamer?

Wat te doen tegen huisstofmijt in de slaapkamer

In huis ontkom je niet aan de huisstofmijt. Dit kleine beestje voedt zich met huidschilfertjes van mensen en dieren. Ondanks veelvuldig schoonmaken in huis, zullen er altijd huisstofmijten achterblijven. Wel kun je ervoor zorgen dat de populatie zo klein mogelijk blijft.

Waarom huisstofmijt in de slaapkamer voorkomen?

Op je slaapkamer is het lekker warm en vrij vochtig. Hierdoor is het de ideale locatie voor de huisstofmijt. Dit beestje, dat lijkt op een klein spinnetje, komt in vrijwel alle huizen voor. Veel mensen zijn er allergisch voor en daarom is het goed om huisstofmijt in de slaapkamer zo veel mogelijk tegen te gaan. Doe je niets? Dan zal het aantal huisstofmijten alleen maar toenemen, waardoor allergische reacties sneller zullen optreden. Mensen die allergisch zijn voor huisstofmijt, kunnen onder meer last krijgen van niezen, snotteren, jeuk in de ogen of neus, hoesten, een verstopte neus, benauwdheid en eczeem. Hier kun je medicijnen voor krijgen, maar voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen.

Jouw slaapkamer: een fijn plekje voor huisstofmijten

In slaapkamers zijn er allerlei heerlijke plekken voor de huisstofmijt. Denk bijvoorbeeld aan je matras, hoofdkussen en deken, maar ook aan de gordijnen en het tapijt. Gedurende de nacht verlies je heel wat vocht, door te ademen en te transpireren. Dit trekt vervolgens in je beddengoed, waar het samenkomt met de minuscule huidschilfers die je verliest. Hier voelt de huisstofmijt zich helemaal op zijn gemak, maar er is een manier om dat tegen te gaan. Zo is het slim om ervoor te zorgen dat je slaapkamer nooit te warm is. Ga bij voorkeur voor een temperatuur van minder dan 18°C. Zorg er ook voor dat de luchtvochtigheid niet boven de 60% uitkomt. Ook zijn er andere tips tegen huisstofmijt in de slaapkamer.

huisstofmijt in de slaapkamer voorkomen

Goede tips tegen huisstofmijt in de slaapkamer

Om te voorkomen dat huisstofmijten in je beddengoed trekken, kun je allergeendichte hoezen om je dekbed, kussen en matras doen. Verder is het raadzaam om je hoeslakens, matrashoes, kussensloop en eventuele molton op 60 graden te wassen. Doe dit het liefst elke week of anders elke twee weken. Misschien ben je gewend om je bed elke ochtend netjes op te maken. Het is echter beter om je dekbed lekker opengeslagen te houden. Zo kan het overtollige vocht verdampen en is er minder voedingsbodem voor huisstofmijten. Ook is het belangrijk om je slaapkamer zo veel mogelijk stofvrij te houden. Haal minimaal één keer per week de stofzuiger door de hele ruimte. Zet liever geen planten in je slaapkamer, want deze trekken vrij veel stof aan. Zorg verder ook voor een goede verluchting. Dit helpt om de luchtvochtigheid goed laag te houden en zorgt voor een aangenamer klimaat in je slaapkamer. Een ventilatierooster is hiervoor ideaal, want deze kan de hele dag geopend blijven. Heb je alleen een gewoon raam? Zet deze bij voorkeur minstens twee keer per dag open gedurende tien minuten (of langer). Huisstofmijt komt ook veel voor in kinderslaapkamers. Hier vind je vaak nog meer gestoffeerde items, zoals knuffels. Deze kun je het beste elke zes weken even lekker wassen op 60 graden. Je kunt ze ook in de diepvries leggen. Doe dit voor minimaal 24 uur, maar liever langer. Spoel ze hierna goed af, om de dode huisstofmijten weg te halen.

Aanbevolen artikelen