Vreemde muffe geur in de slaapkamer? Dit kan schimmel zijn! 

schimmel in de slaapkamer

Hangt er een vreemd luchtje in je slaapkamer? Let dan goed op, want dit kan namelijk betekenen dat er schimmel aanwezig is. Het is belangrijk om schimmel te leren herkennen. Schimmels kunnen namelijk schadelijk zijn voor je gezondheid en ze zijn daarnaast hinderlijk voor een goede nachtrust. Mensen kunnen ziek worden van schimmel, waarbij allergische reacties optreden. Denk daarbij aan vermoeidheid, luchtwegproblemen, hoofdpijn en chronische ontstekingen. Daarom is het van groot belang om schimmels te laten verwijderen.

Hoe ontstaat schimmel?

Een grote oorzaak van schimmelvorming is een hoge luchtvochtigheid in huis. Met name in de natte ruimtes van je huis, zoals de keuken en badkamer heb je hiermee te maken. Als een ruimte te vochtig is, kunnen er schimmels ontstaan. Waterdamp hecht zich vast aan koude oppervlakken, omdat warme lucht sneller stijgt dan koude lucht. Bij onvoldoende ventilatie zullen de plekken moeilijk op kunnen drogen. Vochtige plekken zijn helaas de perfecte plek voor schimmels om zich te ontwikkelen.

Hoe herken je schimmel?

Met het oog zijn schimmels te herkennen aan donkere plekken op muren en plafonds. Bij lekkage gaat het vaak om veel kleine zwarte stipjes bij elkaar. Soms zijn ze niet goed te zien. Andere signalen zijn een muffe geur in huis, of ruimten en spullen die vochtiger geworden zijn dan normaal. Als je een ruimte binnengaat waar schimmel aanwezig is, dan kun je last krijgen van een pijnlijke keel en hoesten. Daarnaast zullen luchtwegklachten zoals astma vaak verergeren.

Schimmels in je slaapkamer voorkomen

Om te voorkomen dat er schimmels ontstaan is het belangrijk om goed te ventileren. Het openhouden van ramen en deuren zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid laag blijft in je slaapkamer. Houdt deze dus zowel overdag als ’s nachts zoveel mogelijk open. Als er niet genoeg natuurlijke ventilatie beschikbaar is, doe je er goed aan om mechanische ventilatie te gebruiken.

Droog geen gewassen kleding op je slaapkamer! In de natte kleding zit namelijk veel vocht, wat opgenomen kan worden door de muren en het plafond in je slaapkamer.

Wat kun je doen tegen schimmel in je slaapkamer?

Als je er zeker van bent dat je schimmel in je slaapkamer hebt, dan kun je het beste de schimmels laten verwijderen. Meestal is het geen goed idee om dit zelf te doen. Het kan een gevaar vormen voor je gezondheid. De kans is ook best groot dat de schimmel terugkeert. Daarom kun je het beste de schimmelverwijdering laten uitvoeren door een professional. Mocht je het toch zelf willen doen, dan kun je bijvoorbeeld aan de slag met soda, chloor of azijn. Gebruik hierbij altijd een mondkapje en handschoenen.

Aanbevolen artikelen