De beste verlichting voor je slaapkamer

slaapkamer verlichting

Qua verlichting besteden we de minste aandacht aan onze slaapkamer. Veel mensen gaan ervan uit dat dit toch alleen maar de kamer is waar je je ogen dicht doet om van je welverdiende nachtrust te genieten. Als je er eens goed over nadenkt, kom je tot de ontdekking dat die redenatie niet helemaal juist is. Een slaapkamer is namelijk de plek waar we na een lange dag hard werken helemaal tot rust komen maar ook de plek waar we nog even tv kijken, een boek lezen, je kleding voor de dag uitzoekt en ga zo nog maar even door. Aangezien je hier meer licht bij kunt gebruiken dan je misschien in eerste instantie dacht, gaan we je in dit blog meer vertellen over de beste verlichting voor je slaapkamer. 

Maak een lichtplan voor de slaapkamer

Zoals misschien uit de bovenstaande tekst duidelijk geworden is, doe je vaak meer in de slaapkamer dan je in eerste instantie denkt. De verlichting van je slaapkamer is dus we degelijk van belang en moet niet alleen sfeer creëren maar op sommige momenten ook nog eens functioneel zijn. Het is dus belangrijk om dit met elkaar te combineren als je op zoek gaat naar verlichting voor je slaapkamer. Dit kun je het beste doen aan de hand van een lichtplan. Hierbij maak je een plattegrond van je slaapkamer en bepaal je hoeveel lichtpunten, op welke plek en voor welke functie je verlichting nodig hebt. Je hebt daarbij de keuze uit basisverlichting, sfeerverlichting en functionele verlichting. 

Wat is basisverlichting?

Om te weten welke verlichting je waar nodig hebt in de slaapkamer zullen we de verschillende type verlichting aan je uitleggen. Om te beginnen de basisverlichting. Een basisverlichting zorgt ervoor dat de gehele kamer goed verlicht wordt. Je kunt daarbij denken aan een plafonniere. Vaak wordt deze verlichting aangedaan als je in het donker de kamer inloopt om even iets te pakken, je aan te kleden of om naar de plaats te lopen waar je de sfeerverlichting hebt geplaatst. Het is dus belangrijk om de schakelaar van je basisverlichting in de buurt van de deur te plaatsen.

Wat is sfeerverlichting?

Om volledig tot rust te kunnen komen in de slaapkamer is het hebben van sfeerverlichting erg handig. Je wilt immers niet in de volle basisverlichting nog even TV kijken of een boek lezen. Tot rust komen wordt dan een uitdaging. Qua sfeerverlichting kun je denken aan indirect licht. Denk hierbij aan een LED strip achter een spiegel of misschien wel onder het bed. Daarnaast kun je een dimbare vloerlamp in de hoek van slaapkamer plaatsen die vanuit bed te bedienen is. Een ander voorbeeld is een lavalamp. Deze lampen zorgen niet alleen voor een gezellige sfeer, ze zorgen ook nog een voor een fascinerend schouwspel vlak voordat je in slaap valt. 

Wat is functionele verlichting?

Tot slot is er de functionele verlichting. De naam zegt het eigenlijk al een beetje, dit licht heeft een functie. Dat wil zeggen dat als je nog een boek in bed wilt lezen of nog wat papierwerk van je werk door wilt kijken je voldoende licht nodig hebt om geen last van je ogen te krijgen. Functionele verlichting is dus een lampje naast je bed, het liefste ééntje die verstelbaar is zodat als degene die naast je in bed ligt wil slapen, hij of zij geen last heeft van jouw licht. Je ziet dus er over de beste verlichting voor je slaapkamer best wel even nagedacht moet worden. 

Aanbevolen artikelen