Dit is de ideale indeling van je slaapkamer voor een goede nachtrust

Dit is de ideale indeling van je slaapkamer voor een goede nachtrust

Je slaapkamer is de plek waar je oplaadt na een lange dag en rustig wil ontwaken in de ochtend. Wist je dat de indeling van je slaapkamer hier een grote invloed op heeft? Wij zetten 5 tips voor je op een rijtje waar je vandaag nog een verschil mee kan maken! 

Je slaapkamer indelen volgens de richtlijnen van Feng Shui zou het verschil moeten maken waardoor jij elke dag uitgerust wakker wordt. Natuurlijk spelen daarbij nog een heleboel meer factoren mee voor een goede nachtrust, maar alle beetjes helpen. Lees snel verder voor onze tips om je slaapkamer een oase van rust te maken met de ideale indeling! 

Feng Watte?!

Misschien ben je al bekend met het concept Feng Shui, of misschien heb je er nog nooit van gehoord. Wij leggen je in ieder geval graag uit wat het betekent. Dit concept is ontstaan uit het taoïsme, een oude Chinees filosofische stroming en gaat over het inrichting van een woning of ruimte op een bewuste en harmonieuze wijze met de overtuiging dat dit gunstige effecten brengt voor de bewoners. Feng Shui betekent letterlijk vertaald: “aarde en lucht” en volgt drie basisregels: 

  1. Neem alleen spullen in huis die een betekenis hebben
  2. Je huis is een weerspiegeling van wie je bent. Een opgeruimd huis betekent dus ook dat je ruimte maakt voor nieuwe ervaringen in je leven. 
  3. Zorg dat de energie blijft stromen door je niet vast te houden aan spullen, maar verandering juist te accepteren. 
ideale indeling van je slaapkamer voor een goede nachtrust

Houd het simpel

Naast de basisregels werkt het concept Feng Shui nog met elementen en kleuren die in elk interieur thuis horen. Nu hoef je niet alle theorie uit je hoofd te leren om positieve aanpassingen te doen aan je interieur voor een betere nachtrust. Daarvoor kan je simpelweg onze gouden tips toepassen. 

Maak je bed het middelpunt

Voor een goede nachtrust, zou je er volgens de theorie van Feng Shui goed aan doen om je bed in het midden van je slaapkamer te zetten. Zo kan je vanaf beide kanten je bed instappen. Ook is het belangrijk om te zorgen dat je de deur kunt zien als je in bed ligt. Dit zou een veilig gevoel geven, waardoor je veel beter tot rust komt. Als je bed juist in een hoek staat, is het dus zaak om je bed te verslepen. 

Dit is de ideale indeling van je slaapkamer

Zorg dat je slaapkamer afgesloten is

Mogelijk heb je helemaal geen aparte slaapkamer, omdat je in een studio of studentenkamer woont. Of misschien woon je in een loft waardoor je slaapkamer vrij open is. Dan is het belangrijk om je slaapgedeelte af te schermen van de rest van je woning, zodat je deze prikkels niet binnen krijgt wanneer je jouw broodnodige nachtrust wilt pakken. Dit kan je doen met een roomdivider zoals een mooi kamerscherm of een grote kast. 

Zorg voor eenheid

Want eenheid zorgt voor rust. Wordt dus niet te creatief met veel verschillende kleuren, texturen en vormen. Ook kun je beter kiezen voor enkele grote meubels, dan veel tierelantijntjes. Die kun je beter in de woonkamer stallen. Ook je kleurrijke kledingcollectie kan je beter bewaren in een gesloten kast dan aan een kledingrek om zo veel mogelijk onnodige prikkels weg te nemen. Gebruik dus neutrale kleuren en natuurlijke materialen. 

de ideale indeling van je slaapkamer.

Gebruik je slaapkamer alleen om te slapen

De mens is een gewoontedier en je zal daarom ook gewend raken aan de functie van jouw slaapkamer. Als jij altijd alleen in je slaapkamer bent om te slapen, zal je lichaam dit snel oppikken en automatisch tot rust komen wanneer je in deze kamer bent. Dat is natuurlijk heel handig wanneer je een goede nachtrust wilt pakken. Reserveer je slaapkamer daarom ook voor rustig activiteiten als slapen en mediteren. Activiteiten als sporten en werken kan je beter bewaren voor andere ruimten is je huis, zoals je woonkamer. Wanneer je van je slaapkamer een ruimte met weinig prikkels maakt, zal dit snel een positief effect hebben op je nachtrust. Haal beeldenschermen weg uit je slaapkamer en stal je bureau of sportspullen beter op een andere plek. Zo creëer je een oase van rust en zul je snel merken dat jouw slaappatroon verbetert. 

Aanbevolen artikelen