De voor- en nadelen van jaloezieën

Een jaloezie is een raamdecoratie met diverse voor- en nadelen. Zo houdt het de zon buiten en geeft het sfeer in je slaapkamer. Je kunt diverse soorten jaloezieën kopen: bijvoorbeeld van hout of aluminium. Het is maar net welke variant het best bij jouw slaapkamer past.

Licht of donker

Jaloezieën werken als zonwering maar soms ook andersom. Zo kan het zijn dat je de zon juist wel in je slaapkamer wilt hebben. Door de jaloezieën komt het licht dan wat gefilterd binnen, wat vaak een leuk effect geeft op de muren of het plafond. Het voordeel van jaloezieën is dat je zelf in kunt stellen hoeveel licht je naar binnen wilt hebben. Of je draait de latjes helemaal dicht, of je laat ze juist een stukje openstaan. Je kunt zelfs alles optrekken, waardoor je optimaal licht naar binnen laat.

Speciaal en bijzonder

Een jaloezie is geschikt voor speciale toepassingen. Dit omdat je ze op maat kunt laten maken, maar ook omdat ze geschikt zijn om in bijvoorbeeld een rond raam te hangen. Of juist een raam in een scheve kap. Je knipt de stroken eenvoudig op maat. Of je laat dat doen. Een ander voordeel is dat je jaloezieën kunt kopen in alle kleuren van de regenboog. Er is altijd wel een variant die perfect bij jouw slaapkamerinrichting past. 

En de nadelen?

Jaloezieën hebben ook nadelen. Zo zijn ze minder eenvoudig schoon te maken. Omdat de stroken horizontaal zijn, blijft er makkelijk stof op liggen. Je kunt speciale schoonmaakborstels kopen, waarmee je de stroken af kunt nemen. Of je zoekt naar lifehacks, voor het schoonmaken van de jaloezieën. Een ander (klein) nadeel is dat de jaloezieën wel zon weren, maar binnen hangen en daarom toch wat warmte naar binnen laten. Wil je de zon helemaal buiten houden, dan zijn buitenluiken meer geschikt. 

Aanbevolen artikelen