Hoe installeer ik een schuifwand?

glazen schuifwand

Als je een glazen schuifwand aan je veranda toevoegt, heb je het hele jaar het gevoel dat je in de tuin zit. Zo’n grote glazen pui haalt namelijk de tuin naar binnen, waardoor je ook in de winter het gevoel hebt dat je in de tuin zit. Heerlijk toch! Tegenwoordig kun je zo’n glazen schuifwand helemaal op maat laten maken en is het een koud kunstje om deze zelf te installeren… mits je wat voorbereidingen treft. Zo moet je zorgen voor een goede fundering voor glazen schuifwand en uiteraard zorgen dat de maten goed worden opgenomen. Waar je verder op moet letten bij het installeren van een glazen schuifwand, lees je hieronder.

Ook hierbij is een goede voorbereiding het halve werk

De montage van een glazen schuifwand in een veranda kan eenvoudig en snel zijn. Zoals met alles is een goede voorbereiding echter het halve werk. Meet daarom alles nog eens na en leg het juiste gereedschap alvast klaar. Zorg er ook voor dat de ondergrond waterpas is en goed stevig ligt, zodat deze het gewicht van de glazen pui kan dragen. En uiteraard: veiligheid boven alles. Werk daarom netjes, laat geen gereedschap slingeren en zorg dat je genoeg ruimte hebt om de glazen schuifwand in de veranda op te kunnen bouwen.

Aan de slag

Het echte werk begint met het op maat zagen van de onder- en bovenrail waar de schuifwand in komt te liggen. Beide rails moeten passend tussen de staanders van de overkapping gemaakt worden. Als je wat meer ruimte tussen de staanders overhoudt dan dan raillengte lang is, kun je links en rechts eventueel zijgeleidingsprofielen verticaal monteren om de wand mooi af te sluiten. Deze profielen zorgen ervoor dat de schuifwand er mooi uitziet, omdat deze een mooi afgesloten geheel vormt. De bovenrail kan van onderaf aan de goot gemonteerd worden, de onderrail kan met schroeven en/of slag ploegen op de ondergrond bevestigd worden. Let er daarbij wel op dat boven- en onderrail exact boven elkaar gemonteerd worden, zodat de glazen deuren er straks netjes in glijden en niet stroef vast komen te zitten.

Heb je de glazen schuifwand in de rails geplaatst? Dan kun je nu de deursets op de glazen panelen monteren. Die deursets kunnen eventueel makkelijk ingekort worden in het geval van smalle ruiten. Dit inkorten doe je door één wielset te demonteren, in te korten en op de gewenste plek op het glas weer te monteren.

Aanbevolen artikelen