Waarom je moet overstappen op led tl buizen

led tl lamp

Led verlichting is de afgelopen jaren erg populair geworden. Tot enkele jaren geleden stond led verlichting vooral bekend om zijn felheid en gebruik in huishoudelijke apparaten. Tegenwoordig kun je van elk type licht een led variant vinden, die dus veel langer meegaat en een stuk minder energie verbruikt. Zo is er ook de LED tl-buis Je hebt hier geen andere armatuur voor nodig, dus je kunt je gewone tl buis direct vervangen. Benieuwd naar de andere voordelen? Lees dan snel verder!

Een led TL buis ter vervanging van een conventionele tl buis

Een conventionele TL herken je aan de starters in het armatuur. De meest voorkomende TL’s, die van 60cm – 120cm – en 150cm, zijn zonder aanpassingen te vervangen door LED. Dit gaat als volgt te werk:

Neem de gewenste lengte LED buis die je nodig hebt en schakel de elektriciteit uit. Haal je oude TL buis samen met de starter eruit. Plaats de meegeleverde LED starter, alhoewel het tegenwoordig ook meestal zonder kan. Plaats de led TL en schakel de elektriciteit weer in. Le top, je hoeft dus géén aanpassing aan het armatuur te doen, je hoeft nu alleen nog die starter te verwijderen, of eventueel om te wisselen voor een LED starter die bij de LED buis zat. Als je de bedrading echter wel aanpast, bespaar je nog eens extra stroom omdat de VSA dan geen stroom meer kan gebruiken.

Een armatuur aanpassen

In een gewone TL zit dus een starter. Die kun je vaak vervangen door een losse LED-starter, die is bijgeleverd bij de buis, maar bij de meeste nieuwe LED buizen hoeft dat niet helemaal meer. Je kan nog meer stroom besparen door de bedrading in het armatuur aan te passen. De bedrading kan dan meteen op beide uiteinden worden aangesloten, de rest van de bedrading kan geheel weg. Let op dat je wel eerst de stroom uitschakelt als je dit doet. De LED-starter is dan ook niet nodig. Je weet dan ook zeker dat de VSA geen stroom meer verbruikt, en je bespaart nog eens 10–20% extra aan stroom.

Bij hoogfrequent TL buizen heb je geen losse starter meer nodig

Er zijn ook HF TL-buizen (hoog-frequent). Die hebben geen sowieso losse starter. Dan kun je in het armatuur de bedrading aanpassen: de stroom moet op beide uiteinden van de buis. De rest van de draden kan weg en de VSA is niet meer nodig.

Aanbevolen artikelen