Hoe vaak moet ik schoonmaken in een kinderkamer?

Je bent ouder geworden en je hebt een mooie kinderkamer gemaakt helemaal naar jullie smaak en wens met allerlei leuke meubels en speelgoed. Maar deze moet uiteraard ook voldoende onderhouden worden, hoe vaak moet je dat doen eigenlijk?

Stof

Stof is een van de vervelendste vuiligheden op een kamer. Het komt in heel je huis voor en in grotere mate kan het ook slecht zijn voor je luchtwegen. Het beste kan je meermaals per week schoonmaken, hierdoor zal je kind:

  • Beter slapen
  • Minder snel hoesten door vervuilde lucht
  • Minder snel vatbaar zijn voor griep
  • Overdag minder moe zijn

Naast de gezondheid heb je ook de cosmetische redenen: een laag stof oogt niet al te mooi en opgeruimd.

Hoe vaak moet ik schoonmaken in een kinderkamer?

Naast de kinderkamer opruimen moet je ook voldoende schoonmaken. Stof verwijderen kan je het beste doen met een microvezel doek. De vezels in de structuur nemen veel stof in zich op waardoor je meer resultaat boekt dan met een gewone doek. Daarbij kun je een plumeau gebruiken om op moeilijk bereikbare plekken te komen. Als je klaar bent met het stof verwijderen, dweil je de vloer. Dit geeft niet alleen een frisse geur, maar je haalt eventuele restanten van vuiligheid en vlekken met gemak weg. Het beste is dit om meerdere keren per week te doen. Met een jong kind ontkom je daar sowieso al niet snel aan: ongelukjes zijn zo gebeurd en viezigheid veroorzaakt door de handjes en voetjes zit er zo weer op.

Stof vermijden

Naast het schoonmaken van de kinderkamer kan je het beste kijken hoe je zoveel mogelijk stof kunt vermijden. Kleding en allerlei textiel zijn de boosdoener wat betreft stof. Zorg dat je dus zoveel mogelijk kleedjes vermijdt, hoe leuk ze ook zijn. Als je ze toch wilt houden, zet ze dan op een andere kamer. In het beddengoed is erg veel stof aanwezig en daar slaapt het kind dus elke nacht in! Het beste kan je enkele keren per week buiten het wasgoed uitkloppen om zoveel mogelijk stof te verwijderen. Ook het uitwassen van wasgoed is belangrijk. Wacht hier niet te lang mee, huisstofmijt en fijnstof kan zich sneller huisvesten als er veel stof aanwezig is bij wasgoed wat te lang niet gewassen is. Plaats kleding liefst zoveel mogelijk in een gesloten kast om te voorkomen dat stof rondwaait in de kamer. Ook een belangrijke stap is de kinderkamer opruimen waarbij je het speelgoed in gesloten bakken plaatst.

Luchtreiniger

Een andere stap die je kunt nemen bij het schoonmaken van de kinderkamer is het voorkomen van het (fijn)stof door gebruik te maken van een luchtreiniger. Dit zijn apparaten die je op meerdere standen kunt plaatsen waarbij een gezondere lucht ontstaat doordat pollen, stof en andere deeltjes uit de lucht verwijderd worden.

Planten

Een andere manier om een gezondere lucht te creëren is met behulp van planten. Deze zuiveren de lucht waardoor je kind in een gezondere lucht zal slapen. Deze kan je op plankjes zetten waar je kind niet bij kan.

Aanbevolen artikelen