Hier moet je opletten als je een babykamer gaat inrichten

Hier moet je opletten als je een babykamer gaat inrichten

Het inrichten van een babykamer is anders dan het inrichten de slaapkamer of van welke kamer in huis. Je wil namelijk dat je pasgeborene in een fijne omgeving ligt, die ook veilig is. En alhoewel de meeste mensen al op tijd beginnen met het inrichten van de babykamer, wordt dat niet altijd even goed doordacht. Of het ligt aan het budget, of aan het hebben van weinig kennis: vaak zien we keuzes gemaakt worden voor het inrichten van een babykamer die niet altijd de beste zijn. Tijd dus om de inrichting van een dergelijke kamer eens onder de loep te nemen!

Welke spullen heb je nodig om een babykamer in te richten?

Als eerste kan er, vooral als je eerste kind op komst is, onduidelijkheid zijn over welke spullen je echt nodig hebt voor een babykamer. Ga je naar een speciaalzaak, dan zullen ze misschien met zaken komen die echt niet per se nodig zijn. Wat heb je dan wel nodig voor de inrichting van een babykamer:

  • een commode en aankleedkussen
  • wiegje met matras
  • een fijne stoel voor als je kindje ’s nachts moet eten of niet kan slapen
  • kledingkast, voor een baby kunnen dat ook lades zijn
  • verduisterende gordijnen
  • opbergboxen
  • eventuele aankleding

Natuurlijk kun je bovenstaande items in allerlei prijsklassen kopen. Bepaal daarom wat je budget voor de babykamer is en zorg dat je daar alles mee kunt aanschaffen wat nodig is. Voordeel van meubels voor een babykamer is dat deze maar een betrekkelijk korte tijd worden gebruikt, omdat de baby er vrij snel uitgegroeid is. Het kan daarom ook de moeite zijn om voor tweedehands meubels te zoeken.

Gebruik ‘vriendelijke’ verf of behanglijm

Als je de kamer in orde gaat brengen, dan zal er ook geverfd of behangen moeten worden. allebei zijn een optie en kunnen prima. Ga je echter verven, dan moet je er rekening mee houden dat er geen gevaarlijk stoffen in zitten. Dit geldt trouwens ook voor de lijm die wordt gebruikt bij behangen. Gelukkig zijn daar genoeg goede opties voor te vinden. Ook al neem je ‘vriendelijkere’ lijm of verf, dan nog raden we dit niet aan te doen als je zwanger bent.

Niet alleen de verf of behanglijm moet baby vriendelijk zijn, de meubels in het interieur moeten dat ook. Zo is het verstandig om op elk stopcontact een beschermingsplaatje te doen, zodat je kindje er niets in kan stoppen. Ook een goede ventilatie is belangrijk en de juist temperatuur, die het liefst rond de 18 graden is, in ieder geval niet lager dan 16 graden!

Het wiegje moet niet te dicht bij de verwarming staan en ook niet in de volle zon

Dus zet het wiegje of bedje niet te dicht bij de verwarming en ook niet in de zon. Een baby kan zijn lichaamstemperatuur nog niet zo goed reguleren als een volwassene. Ook moet je zorgen dat er geen kabels van bijvoorbeeld de wekker of andere draden in de buurt van het bedje liggen, want daar kan hij of zij mee gaan spelen.

Zorg ook dat er niets in het bedje van je kind ligt als die gaat slapen. Een grote knuffel kan over het gezicht vallen, met alle consequenties van dien. Ook ander speelgoed dient voor het slapen gaan verwijderd te worden!

Aanbevolen artikelen