‌Hoe weet je of je matras aan vervanging toe is?

matras vervangen

Je matras is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je niet goed slaapt. Maar je lichaam merkt misschien eerder wanneer dit matras moet worden vervangen! Er zijn veel redenen waarom matrassen kapot gaan of vervangen moeten worden. Ben je benieuwd of de jouwe aan vervanging toe is? Lees dan snel verder, zodat je daarna eventueel weer de beste matras voor jou kunt aanschaffen.

Pijnlijk wakker worden

Als je elke dag wakker wordt met nieuwe pijntjes en kwaaltjes, heb je waarschijnlijk een nieuw matras nodig. Een oud matras kan pijn veroorzaken in je nek, schouders, onderrug en heupen. Dit komt doordat het matras je niet meer de ondersteuning geeft die je nodig hebt. Je kunt vaak ook de fysieke contouren van lichaamsafdrukken in het matras zien bij oude matrassen. Ondersteunende bedden worden verondersteld terug te keren naar hun natuurlijke staat. Wanneer jouw matras zijn vorm verliest, ondersteunt het niet langer de natuurlijke kromming van de wervelkolom. 

‌De afbraak van een matras gaat geleidelijk. Dit betekent dat je een trekkerig of pijnlijk gevoel kunt krijgen in bepaalde delen van uw lichaam. Het is misschien niet genoeg om je matras meteen de schuld te geven. Maar het kan het eerste teken zijn dat je op zoek moet gaan naar een nieuwe. Vooral als je pijn niet door andere redenen wordt veroorzaakt.

Zichtbare tekenen van slijtage

Als je matras tekenen van slijtage begint te vertonen, is het tijd om hem te vervangen. Gebruikssporen zijn onder meer:

– Verzakking

– Gaten

– Vlekken

– Schade‌

– Diepe inkepingen

– Schuim dat faalt of verschuift

– Veren die je voelt

Allergieën of astma worden erger

Als jouw allergieën erger zijn geworden en het geen allergie seizoen is, kan het het matras zijn. Uitwerpselen van huisstofmijten kunnen ademhalingsproblemen veroorzaken die allergieën en astma veroorzaken. Een ouder matras kan meer huisstofmijt bevatten dan je zou denken. Oudere matrassen kunnen doorgaans de meeste huisstofmijten bevatten, meer dan enig ander item in huis. 

Het matras  is ouder dan 8 jaar

Verschillende matrassen hebben een verschillende levensduur. Een waterbed gaat het langst mee, tussen de 12 en 15 jaar. Een schuimbed – latex of gel – gaat meestal zo’n 10 tot 15 jaar mee. Een bed van traagschuim kan acht tot tien jaar meegaan als het op de juiste manier wordt gedraaid. En een binnenveringsmatras kan ongeveer acht jaar meegaan. De levensduur van een matras is afhankelijk van de juiste zorg en onderhoud.

‌Investeren in een kwaliteitsmatras is belangrijk, die kwaliteit is van invloed op hoe lang het matras meegaat en hoe goed deze is voor het lichaam. Meestal wordt aanbevolen om een matras elke zes tot acht jaar te vervangen.

‌Je kunt echter het beste op zoek gaan naar een nieuwe matras zodra je je niet meer lekker voelt na het slapen. Naarmate je ouder wordt en je lichaam verandert, heb je een andere ondersteuning nodig. Luister naar wat je lichaam je vertelt, en als je niet goed slaapt, kan het zijn dat je een nieuwe matras nodig hebt voordat je huidige de leeftijd van acht jaar bereikt.

Als je het steeds warm krijgt in bed of zwetend wakker wordt, moet je matras misschien worden vervangen. Als je geen probleem had met warmte toen je het matras voor het eerst kocht, is dat een zeker teken dat het matras kapot gaat. Hoe langer je het matras hebt, hoe meer de materialen zachter worden en de luchtstroom op het oppervlak beperken.

Aanbevolen artikelen