Zwevend bed in de slaapkamer

Een bed dat ‘zweeft’ is heel trendy. Het past volledig in de woontrends van minimalisme, strakke vormgeving en vooral ‘heel speciaal’!

Diverse systemen voor een zwevend bed

Er bestaan verschillende manieren om een zwevend effect aan je bed te geven. Hoe minder je het onderstel of de poten van je bed ziet, hoe groter natuurlijk het effect. Laat je echter goed informeren door vaklui vooraleer je hieraan begint! Het is niet altijd eenvoudig om dit te installeren, zeker als je het zelf wilt doen.

Geen enkele ondersteuning

Het meest ‘radicale’ zwevend bed is het bed dat alleen met het hoofdeinde aan de muur is vastgemaakt. Het staat dus met geen enkele poot of ondersteuning op de vloer. Hiervoor zijn natuurlijk heel specifieke en ingewikkelde constructies nodig. En bovendien moet je muur oersterk zijn. Hoe mooi en dergelijk volledig zwevend bed ook lijkt, deze methode is wel heel erg te overwegen.

Werk met kabels of kettingenzwevend bed met kabels

Een alternatief voor een vrijstaand bed zoals hierboven beschreven, is om met kettingen of kabels vanuit het plafond te werken. Het hoofdeinde wordt aan de muur bevestigd en op de hoeken van het voeteinde hangt het bed vast aan het plafond. Sommige fanatiekelingen gaan zelfs voor een volledig vrij-hangend bed, bevestigd op de vier uithoeken! Dit is wel een heel speciale maar wel veilige methode, zeker als je een heel groot zwevend bed hebt. Let op: ook hier moet je weten wat je doet. Er moet voldoende steun zijn in het plafond. Een paar schroeven volstaan uiteraard niet. Werk bijvoorbeeld rond draagbalken om de kettingen te bevestigen.

Minimale ondersteuning

Om je bed voldoende veilig te maken, kun je misschien toch maar beter gaan voor een of meerdere ondersteuningspunten. Er bestaan zwevende bedden waarbij, naast de bevestiging van het hoofdeinde, nog één centrale poot is voorzien. Maar ook hier stelt zich de vraag: is dit wel stabiel genoeg? Beter is om toch twee aparte poten of een groot U-vormig onderstel te voorzien. Als het bed laag genoeg is en deze poten staan ver genoeg onder het bed, heb je nog altijd de indruk dat hier om een groot zwevend bed gaat.

Afbeelding hangend bed: https://nl.pinterest.com/pin/453456256200912179/

Je bed op een sokkel

Een zeer eenvoudige en toch wel efficiënte manier is om je bed op een sokkel te plaatsen. Je bed is voldoende stabiel en geeft toch een zwevende indruk. Maak de sokkel zo klein mogelijk en zorg voor maximale bevestiging zowel aan het bed als aan de grond. Zo gaat je vrijstaand bed niet kantelen. Breng je bed voldoende laag zodat de sokkel bijna of niet te zien is.

zwevend houten bed

Afbeelding: https://nl.pinterest.com/pin/248542473169225188/

Verlichting is belangrijk

Heel wat zwevend effect krijg je door de juiste verlichting. Je kunt al een zwevend effect bekomen door al je lichtpunten van boven naar onder te laten schijnen. Onder je bed krijg je dan een grote schaduw, waardoor het nog meer de indruk krijgt dat het zweeft. Een tweede manier om deze indruk te vergroten zijn stroken LED-lichtjes onder het bed. Plaats ze bijvoorbeeld tegen de sokkel aan en laat ze van het bed weg schijnen. Dit geeft bijna de indruk dat je bed opstijgt.

Een zwevend bed is chique, straalt klasse uit en is vooral ‘eens iets anders’. Voor wie er van houdt, zou je gerust mogen zeggen: gewoon doen!

Uitgelichte afbeelding: https://nl.pinterest.com/pin/420805158906141450/

Aanbevolen artikelen