Zo kom je beter tot rust in je slaapkamer

nachtrust slapen

Een goede nachtrust is goud waard. Het is helaas niet altijd makkelijk om voldoende slaap te krijgen, terwijl we het toch zo hard nodig hebben. Als je ’s morgens goed uitgerust wakker wordt, kun je eventuele stress en drukte die die dag op je pad komen beter het hoofd bieden. Wij geven je daarom graag vijf tips om beter tot rust te komen in je slaapkamer.

1. Geen gadgets in de slaapkamer

Hoe meer je hersenen de slaapkamer associëren met slapen, des te makkelijker wordt het om snel in slaap te vallen. Daarom plaats je het beste geen tv in je slaapkamer. Je telefoon en laptop laat je liever ook in de woonkamer, zeker als je de neiging hebt om laat in de avond nog je mail te checken voor werk. Wil je toch graag elektronica in de slaapkamer, omdat je het bijvoorbeeld leuk vindt om nog even te netflixen voor je het licht uitdoet? Zorg dan voor het snelste en goedkoopste internet. Niemand wordt immers kalm van bufferende video’s.

2. Koop het perfecte bed, matras en kussen

Hoe comfortabeler je ligt, des te beter. Let allereerst op het bed dat je koopt. Veelal kiezen mensen voor een boxspring, omdat deze de beste support biedt. Welk matras je kiest, is ook belangrijk. De beste matrassen zijn gemaakt van traagschuim. Welk product je kiest, moet niet enkel afhankelijk zijn van de kwaliteit van het matras, maar ook van je voorkeur. Iedereen is immers anders. De een slaapt beter op een iets zachter matras, terwijl de ander graag op een hard matras slaapt. Vergeet ook je kussen niet. Een slecht of oud kussen kan je hoofd- en nekpijn geven. Kies een kussen dat past bij je slaaphouding.

3. Kies rustgevende kleuren voor je slaapkamer

Kleuren hebben invloed op onze gemoedstoestand. Zo laat rood ons hart sneller kloppen, terwijl groen een rustgevend effect heeft. Logischerwijs kies je dus liever voor een zachte, groene kleur in je slaapkamer dan rood. Andere geschikte kleuren zijn zandkleuren, blauw, zachtroze en crème.

4. Ga voor de juiste verlichting

Felle lichten wil je niet in de slaapkamer hebben. Om slaap op te wekken, maakt ons lichaam melatonine aan. Dit doen onze hersenen wanneer het donkerder wordt. Fel licht zou er dan ook voor kunnen zorgen dat je je minder snel slaperig voelt. Gebruik dus zachte lichten met warme kleurentemperaturen voor de slaapkamer.

5. Hou de slaapkamer opgeruimd

Een opgeruimde kamer is goed voor een opgeruimd hoofd. Bewaar dus niet te veel spullen in je slaapkamer of zorg ervoor dat ze opgeborgen zijn, zodat je echt tot rust kunt komen in deze ruimte.

Aanbevolen artikelen