Tips voor het inrichten van een éénkamerappartement

eiken tafel

Met de huidige krappe woningmarkt, kun je niet altijd op zoek naar de perfecte woning voor jou. Velen van ons moeten daarbij wat water bij de wijn doen, omdat het al moeilijk genoeg is om een woning te vinden, laat staan één die aansluit bij al jouw wensen hoe je wil wonen. Zo kan het zijn dat je in een éénkamerappartement terecht komt, terwijl je eigenlijk op zoek was naar wat meer ruimte. Geen probleem, want ook zo’n woning kun je helemaal naar je zin inrichten, alleen moet je dan met wat zaken rekening houden. Met welke kun je hieronder lezen.

Gebruik natuurlijke materialen

Normaal gesproken kiest men voor een rustig interieur voor een slaapkamer. Voor een éénkamerappartement kun je dat ook het beste doen, omdat je ook in die ruimte slaapt. Een rustig interieur creëer je door natuurlijke materialen te gebruiken, zoals een eikenhouten tafel. Materialen zoals eikenhout hebben een rustig uitstraling en aangezien een tafel nogal wat ruimte inneemt is het verstandig om deze te kiezen vanwege deze uitstraling.

Werk met scheidingen

Bij een kleine ruimte denk je misschien niet gelijk aan het aanbrengen van scheidingen en ben je geneigd om de ruimte zoveel mogelijk open te laten. Dat is een volstrekt logische gedachte, maar een wat kleinere open ruimte gaat al snel rommelig aanvoelen. Door het ontbreken van scheidingen gaan de verschillende elementen (keuken, zitruimte, slaapgedeelte) visueel gezien door elkaar lopen. Je kunt dit oplossen door gebruik te maken van kamerschermen of door meubels op een bepaalde manier te positioneren. Een buffetkast tussen het kook- en eetgedeelte is een mogelijkheid. Maar ook een sofa is een perfect meubelstuk om scheidingen aan te brengen. Ook planten kun je goed gebruiken om functionele overgangen in een ruimte te accentueren.

Multifunctionele meubels zoals een slaapbank

In een klein appartement is iedere centimeter winst. Daarom zijn meubels die multifunctioneel gebruikt kunnen worden erg praktisch. Er is op dit gebied veel te koop. Denk bijvoorbeeld aan een bedbank, die je overdag kunt gebruiken als sofa, of aan een poef waarin je spullen kunt opbergen. Een uitschuifbare eettafel, die je kan uitbreiden als er gasten komen, is ook ontzettend handig. Er zijn veel goede ontwerpen van hoge kwaliteit op de markt die zowel praktisch als stijlvol zijn.

Kijk met een creatieve blik naar de ruimte

Wanneer je al een tijdje in een appartement woont, dan kan het gebeuren dat je op een gegeven moment vastloopt in ideeën. Je denkt dat je alles al hebt geprobeerd en dat je alle ruimtes in huis zo goed mogelijk hebt benut. Maar weet je dat wel zeker? Ga eens brainstormen denk even niet aan eventuele kosten of welke werkzaamheden er misschien verricht moeten worden. Denk aan vensterbanken die misschien gebruikt kunnen worden als werkruimte, of aan hoeken in de kamer waar je wellicht een hoekmeubel kunt plaatsen. Met een brainstormsessie kunnen soms de meest creatieve ideeën ontstaan. Ingebouwde kasten bijvoorbeeld zorgen ervoor dat je de ruimte onder een schuine wand optimaal kan benutten.

Aanbevolen artikelen