Hoe kun je meer koelte creëeren in de zomer?

meer koelte creeeren in de zomer

De Nederlandse zomers worden steeds natter, maar ook steeds warmer. Langere periodes met hittegolven zijn daarom ook niet meer uitzonderlijk, en zullen dat in de toekomst ook niet meer worden. Ondervind jij veel hinder van die hitte, maar is het onmogelijk om je woning koel te houden? Lees dan snel verder, want hieronder geven we je tips wat te doen om je woning koel te houden!

Tips om makkelijker in slaap als het warm is

In slaap vallen kan erg moeilijk zijn op een hete dag, waardoor een goede nachtrust tijdens warme zomeravonden soms ver te zoeken is.. Het probleem is vaak dat als dat niet lukt, je er gefrustreerd door raakt en dat het dan helemaal niet meer lukt. De makkelijkste manier om dit te tackelen is je kussen in een plastic tas in de diepvriezer te leggen en deze net voor het slapen gaan eruit te halen. Als je een koel hoofd hebt, voelt de rest van je lijf ook koeler aan en kun je makkelijker in slaap vallen. Ook kun je tegenwoordig een stille ventilator aanschaffen, die je slaapkamer koel houdt, zonder dat je je gaat ergeren aan het geluid.

Uiteraard moet je er op hete dagen altijd voor zorgen dat je voldoende drinkt. Het liefst water, omdat dit een van de beste dranken is om het lijf af te koelen. Gooi je daar echter een paar blaadjes munt in, dan zul je de voordelen daarvan pas echt merken. Dat komt doordat munt je zenuwen voor de gek houdt. In de plant zit namelijk menthol. Je smaakpapillen worden door menthol zo gestimuleerd dat ze denken dat het heel koud is. Daarom werkt munt verfrissend. En je water smaakt ook een stuk beter!

Wat kun je het beste eten als het warm is?

Als het heel warm is, kun je een uitgebreide maaltijd beter laten staan. Kleine porties over de dag verspreid zijn dan stukken beter voor je. Waarom? Het is al een flinke klus voor je lichaam om koolhydraten en proteïnen (vlees, aardappelen, pasta’s, etc) te verbranden. En hoe harder je maag werkt, hoe meer energie je verbruikt en hoe warmer je lichaam wordt… en dat wil je juist niet op een hete dag. De meningen over eten tijdens hittegolven zijn sowieso verdeeld. De één zegt dat warm eten goed is, de ander raadt koud eten aan. Maar als je niet gewend bent aan hitte, kun je het beste koud voedsel eten. Dat is makkelijker te verteren en het koelt je bovendien van binnenuit af. Een koude soep of fruitsalade bevatten alle vitamines die je nodig hebt en zijn ook nog eens lekker verfrissend.

Houdt je woning dicht als het warm is, en gooi alles open wanneer het is afgekoeld

In het zuiden van Europa is het heel normaal om ’s ochtends de luiken dicht te doen. Om de hitte uit je huis te houden moet je overdag de ramen en gordijnen gesloten houden. Laat zo min mogelijk warme lucht binnen. Pas als het buiten ook aan het afkoelen is, gooi je alles open. Denk er ook aan dat lampen en andere elektra warm worden. Normaal merk je dat niet, maar tijdens een benauwde dag kan het net te veel zijn. Doe dus je lampen uit en trek de stekkers uit alle apparaten die niet per se aan hoeven. Want zelfs op standby geven veel apparaten toch een beetje warmte af. 

Aanbevolen artikelen