Woonverzekering voor huiseigenaren

Als woningeigenaar van een woning met hypotheek bent u verplicht een opstalverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt alle schade aan de woning en alles wat daar aan vast zit. Denk daarbij aan schuttingen, leidingen, centrale verwarming en sommige zonnepanelen. Eigenlijk alles wat niet los te maken is van het huis zonder braakschade aan te richten. De inboedelverzekering is voor huiseigenaren niet verplicht maar zeker wel aan te raden. De inboedelverzekering dekt alle spullen die in het huis staan en verplaatst kunnen worden. Denk daarbij aan meubels in de woonkamer, slaapkamer of keuken. Losse spullen als laptops, computers enzovoort.

Opstalverzekering en inboedelverzekering samen afsluiten

Voor huiseigenaren is het verstandig een woonverzekering af te sluiten. De woonverzekering is een combinatie van drie verschillende verzekeringen. Te weten de opstalverzekering, de inboedelverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering. De woonverzekering wordt nogal eens verward met de term woonhuisverzekering maar is veel uitgebreider. De woonhuisverzekering is gewoon een ander woord voor de opstalverzekering. Met een woonverzekering heeft u dus een 3 in 1 verzekering waardoor extra veel risico’s worden gedekt.

Handige aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering maakt deel uit van de woonverzekering en is zeer handig om erbij te hebben. Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje. Stel dat u bij de buren gaat helpen met de verbouwing van een slaapkamer en u stoot daarbij per ongeluk een meubelstuk kapot of u veroorzaakt schade aan de parketvloer doordat er verf op wordt gemorst? Geen paniek! Met een aansprakelijkheidsverzekering bent u en uw gezin inclusief huisdieren wereldwijd verzekerd voor deze soort schades. Een aansprakelijkheidsverzekering verzekert ook spullen die u geleend hebt van derden.

Premie bepalen van een woonverzekering

De premie van een woonverzekering wordt bepaald door verschillende factoren zoals:

  • Het adres van de woning
  • Type en grootte van de woning
  • Het bouwjaar van de woning
  • Type dekking dat u kiest.

Vooral die laatste factor is belangrijk. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor alleen een inboedelverzekering als u in een appartementencomplex met een vereniging van eigenaren woont of kiezen voor een inboedel en opstalverzekering voor een eigen woning. Ook het eigen risico dat u verbindt aan de verzekering is een factor die meespeelt in het bepalen van de premie.

Goed verzekerd zijn is een veilig gevoel

Herstellingen van schade kunnen al snel hoge kosten met zich meebrengen. Het is immers een zeer veilig gevoel als u goed bent verzekerd en eventuele schades snel en vakkundig kunnen worden hersteld of vergoed.

Aanbevolen artikelen