Een hoogslaper is een bed dat op hoge poten staat en heel wat voordelen biedt. Zeker als je niet al te veel ruimte hebt in de slaapkamer, is het een goede oplossing. Een dergelijk bed is immers niet kleiner dan een gewoon bed dat op de grond staat, maar doet de kamer wel ruimer ogen. Daarbij kan je onder de hoogslaper altijd spullen bewaren.
Als je echter goedkoper van de voordelen van een dergelijk bed wil genieten, dan is het de moeite waard om het zelf te bouwen. Op zich is het eigenlijk niet zo ingewikkeld, zolang je over enige basiskennis en de juiste gereedschappen beschikt!
Een hoogslaper zelf bouwen
Voor je aan de slag kan met je materiaal, is het natuurlijk belangrijk dat je een plan opmaakt van hoe het bed eruit gaat zien. Zodra dat gelukt is, is het een kwestie van te bepalen welke gereedschappen je nodig hebt. Een overzicht van enkele belangrijke tools:
– schroeven
– deuvels
– lijm
– schuurpapier
– olie en lak
– was of zeep
– rollers en kwasten
Daarbij komt natuurlijk ook het hout dat je nodig hebt om de basis van het bed te bouwen. Hiervoor gebruik je best een zogenaamde zaaglijst, waar alle onderdelen op vermeld staan. Ook maak je best gebruik van merkapparatuur, zoals een Makita boormachine en professionele schroevendraaiers, zodat je die onderdelen veilig en snel aan elkaar kunt koppelen.
Het materiaal voorbereiden
Zodra je al het nodige materiaal bij de hand hebt, bereid je de onderdelen voor. Dit doe je best door alle delen overzichtelijk open te leggen en aan te geven waar welke delen met elkaar verbonden moeten worden. Ook kan je elk deel een nummer of letter geven, zodat je meteen weet waar het moet komen.
De volgende stap is het passen van de onderdelen zonder ze te lijmen. Zo weet je meteen of er nog fouten aanwezig zijn in de bouwtekening.
De onderdelen afwerken
Voor je echter alles in elkaar gaat zetten, is het belangrijk dat je de afzonderlijke onderdelen mooi afwerkt. Denk hierbij aan de kantjes van houten planken schuren, of scherpe hoeken afronden, enzovoort.
De montage
Zodra alle delen afgewerkt zijn, kan je ze op twee manieren monteren. Ofwel ga je eerst alle onderdelen lakken, oliën of met een ander product bewerken, waarna je ze in elkaar zet. Ofwel zet je ze eerst in mekaar, en zorg je daarna voor de afwerking.
Het is echter aangeraden om de eerste werkwijze te kiezen, aangezien je dan elk onderdeel tot in de puntjes kunt verfijnen. Dat zal het eindresultaat dan ook alleen maar ten goede komen.
Eenmaal dat gedaan is, maak je de verbinding tussen de onderdelen. Het is belangrijk om bij een hoogslaper genoeg ruimte te hebben voor de montage ervan. Het is ideaal als je hem in de kamer zelf in elkaar kunt zetten, aangezien het verplaatsen van zo’n bed niet meteen een gemakkelijke opdracht is.
Het beste gereedschap voor een hoogslaper
Om de bouw van een hoogslaper tot een goed einde te brengen, is het logischerwijs ook belangrijk dat je er de juiste tools voor toepast. Gebruik maken van elektrische apparatuur, zoals een Makita boormachine om het bed in de muur vast te hechten, of schroevendraaiers voor de verbinding van de onderdelen, zullen het werk zoveel eenvoudiger en efficiënter maken!