Zo moet je een waterbed onderhouden

waterbed onderhouden

Wanneer je een waterbed hebt, is onderhoud erg belangrijk. Met het juiste onderhoud kun je de levensduur van het bed en watermatras verlengen. Daarnaast blijft het langer fris en in topconditie. Hieronder staan de belangrijkste onderhoudstips voor jouw nieuwe waterbed op een rijtje.

Waterbed conditioner

Speciale waterbed conditioner is onmisbaar als je een waterbed hebt. Het gaat algengroei, schimmel en bacteriën tegen. Voeg ieder half jaar een flesje met waterbed conditioner toe aan het water. Doe je dit niet? Dan kan er een onfrisse geur of zelfs stank ontstaan. 

Water vervangen

Als je ieder half jaar netjes de conditioner toevoegt aan het water, is het niet nodig om het water van het watermatras te vervangen. Het is enkel nodig wanneer je het bed wil verplaatsen of wanneer er stank is ontstaan die niet meer verdwijnt. In dat geval pomp je het watermatras leeg met een waterbedpomp. Daarna spoel je de binnenkant van het matras grondig schoon voordat je het opnieuw vult. Vergeet het watermatras erna niet te ontluchten.

Watermatras ontluchten

Tijdens het vullen van het watermatras of toevoegen van conditioner kan er lucht meekomen. Door luchtbelvorming gaat het water in het waterbed klotsen. Dat vermindert de goede ondersteuning. Daarnaast kunnen algen, schimmels en bacteriën door het zuurstof nog sneller groeien. Je kunt deze problemen voorkomen door het watermatras te ontluchten. Hiervoor gebruik je een speciale ontluchtingspomp. Het ontluchten gaat het beste met twee personen. Eén iemand pompt en de ander wrijft de luchtbellen voorzichtig richting het gat (de vultuit) tot alle luchtbellen zijn verdwenen.

Waterbed luchtbinder 

Heb je het idee dat enkel ontluchten niet voldoende is? Dan kun je ook nog een zogenaamde luchtbinder toevoegen aan het water. Het is een soort poeder dat helpt luchtbelvorming tegen te gaan. Luchtbinder kun je net zoals waterbed conditioner en andere onderhoudsproducten kopen bij een waterbed specialist zoals Megadeal Waterbedden.

Watermatras schoonmaken 

Niet alleen de binnenkant, maar ook de buitenkant van het waterbed moet goed worden onderhouden. Maak het watermatras daarom regelmatig (ongeveer een keer per maand) schoon met een vinylreiniger. De reiniger verwijdert vuil, bacteriën en vocht zonder het vinyl aan te tasten of uit te drogen. Het materiaal blijft flexibel en dus langer in topconditie.

Tijk luchten en wassen

Maak tot slot de tijk regelmatig schoon. Het is het beste om de tijk dagelijks te luchten door de dekens ’s ochtends open te slaan. Daarnaast kun je het wassen op 60 graden om de bacteriën te verwijderen.

Aanbevolen artikelen