In 3 stappen naar een goed dekbed

Dekbedden zijn er in vele soorten en maten. Het kiezen van het juiste dekbed is geen gemakkelijke opgave. Er komt stiekem toch best veel kijken bij de aanschaf van een dekbed. Gaat u voor een donzen dekbed of juist een katoenen dekbed? Of kies je voor een 4-seizoenen dekbed of juist een all year dekbed? Daarom lees je hieronder hoe je in 3 stappen het juiste dekbed kiest.

Soorten dekbedden

Aangezien de koude winterdagen weer voor de deur staan is het hoog tijd om een heerlijk warm dekbed aan te schaffen maar wat voor soort dekbed is nu ideaal voor jouw wensen? Veel mensen beschikken voor een 4-seizoenen dekbed. Dit dekbed bestaat uit twee enkele dekbedden die door middel van klittenband, drukkers of knopen aan elkaar vastgemaakt kunnen worden. Met een 4-seizoenen dekbed ben je het hele jaar voorzien omdat je in de zomer kiest voor het lichte dekbed en in de winter voor een warmer dekbed. Vorm de twee dekbedden bij elkaar en ondervindt zelf hoe lekker warm het dekbed is. Of kies je toch liever voor een All year dekbed? Dit dekbed bestaat in tegenstelling tot het 4-seizoenen dekbed uit een geheel. All year dekbedden zijn relatief gezien redelijk zwaar en dik, maar ventileren wel heel goed! Dit hangt natuurlijk wel af van het type vulling in het dekbed. Een donzen vulling is bijvoorbeeld lichter dan een katoenen dekbed. Daarnaast is het zomerdekbed heerlijk om in de hete zomermaanden te hebben. Dit dekbed is niet zo dik en ventileert zeer goed.

Vulling dekbedden

De tweede stap voor het kiezen van het juiste dekbed is het bepalen van de juiste soort vulling. Ga je voor een wollen, synthetische of donzen dekbed? Elk materiaal heeft zo zijn voor-en nadelen.

Donzen dekbedden, de naam zegt het al. Deze dekbedden zijn gemaakt van eenden- of ganzendons. Het voordeel aan donzen dekbedden is het lichte gewicht en dat ze warmte goed isoleren. Daarnaast is de kwaliteit zeer hoog en duurzaam waardoor het dekbed jarenlang mee kan gaan. Een nadeel aan donzen dekbedden is dat ze redelijk duur zijn en dat de donzen vulling kan gaan verschuiven.

Wollen dekbedden zijn gemaakt van wol en staan garant voor een goede vochtregulatie. Wel zijn de wollen dekbedden zwaarder in vergelijking met de donzen dekbedden en bevat de wollen dekbedden het warmste soort vulling. Voor de koukleumen onder ons, zijn de dekbedden van wol dus ideaal!

Kijkend naar de synthetische dekbedden bestaan deze uit microvezels of holle vezels. Deze dekbedden worden in de fabriek via machines geproduceerd, en dus niet op een natuurlijke manier zoals bij de donzen en wollen dekbedden. Het voordeel van synthetische dekbedden is de prijsklasse. Daarnaast kunnen synthetische dekbedden gewassen worden op zeer hoge temperaturen. Een nadeel van deze dekbedden is dat deze dekbedden kwalitatief minder zijn dan de natuurlijke materialen dekbedden.

Warmteklasse

Dekbedden kunnen worden ingedeeld in 4 verschillende warmteklasse. De eerste warmteklasse 1, heeft de beste warmte isolatie. Dekbedden vanaf 8,8 cm behoren tot deze warmteklasse. De dekbedden met warmteklasse 2 zijn iets minder dik, namelijk 6,2 cm t/m 8,2 cm. Onder deze dekbedden vallen bijna alle wollen en donzen dekbedden. Deze klasse is het meest geliefd in de wintermaanden. Dekbedden die tot warmteklasse 3 behoren zijn tussen de 4 cm en 5,7 cm dik en zijn ideaal voor slaapkamer met normale temperaturen en geen extreem warme of koude temperaturen. Dekbedden in deze warmteklasse zijn zeer geschikt voor de liefhebbers van een relatief warm dekbed. In warmteklasse 4 bevinden zich de dunste geïsoleerde dekbedden waarmee deze dekbedden enorm populair zijn onder de mensen die het snel warm hebben tijdens het slapen.

 

Save

Aanbevolen artikelen