Je dekbedovertrek wassen doe je zo!

Je slaapt natuurlijk nergens lekkerder dan in je eigen bed dat voorzien is van heerlijk frisgewassen beddengoed. Door nachtelijke transpiratie heeft het echter iedere nacht weer aardig wat te lijden. Hoe zorg je er nu voor dat jouw prachtige dekbedovertrek steeds weer lekker schoon wordt en ondanks het vele wassen toch jarenlang mee gaat?

Je nieuwe dekbedovertrek wassen voor gebruik!

Als je net een nieuw dekbedovertrek hebt gekocht ziet hij er natuurlijk prachtig uit, om door een ringetje te halen. Het kan dan ook erg aanlokkelijk zijn om hem gelijk in gebruik te gaan nemen, maar wij raden je aan om hem toch echt eerst even in de wasmachine te gooien. Nieuwe dekbedden zijn namelijk vaak voorzien van een pap-achtige vulling die je er het beste voor gebruik uit kunt spoelen. Op deze manier zorg je er voor dat je overtrek zachter aanvoelt en het je transpiratievocht beter opneemt. Voor een optimaal kleurbehoud van je overtrek is het goed om hem de eerste keer met azijn te wassen.

Dekbedovertrek wassen tips

Koud of warm wassen?

Juist vanwege de aard van het gebruik van je dekbedovertrek is het simpelweg het beste om hem warm te wassen. Kies bij standaard katoenen dekbedovertrekken voor een programma van minimaal 60 graden, zodat alle bacteriën en bijvoorbeeld huisstofmijt worden gedood. Eventueel kun je katoenen overtrekken ook op 90 graden wassen. Ga je een flanellen dekbedovertrek wassen, dan is het advies om dit de eerste keer op een lagere temperatuur te doen. Daarna kun je ze gewoon op 60 graden wassen. Wanneer je satijnen dekbedovertrekken hebt, moet je deze net wat delicater behandelen. Hoewel sommige hedendaagse varianten kunnen worden gewassen op 60 graden, is het aan te raden om ze gewoon op 40 graden te wassen. Om er zeker van te zijn dat je de juiste temperatuur aanhoudt voor jouw dekbedovertrek, raadpleeg je natuurlijk even het aangehechte was-label.

Het ideale wasmiddel

Ga je je dekbedovertrek wassen, dan is het gebruik van een vloeibaar wasmiddel het meest aan te raden. Kies bij lichte overtrekken een wasmiddel voor gekleurde was. Donkere overtrekken komen het beste tot hun recht wanneer je een speciaal wasmiddel voor donkere was gebruikt. Zorg er te allen tijde voor dat je niet te overdadig bent met de hoeveelheid wasmiddel. Stop de wasmachine ook zeker niet te vol, want als hij te zwaar beladen is kan hij zijn werk niet goed doen. Door het dekbedovertrek en de bijbehorende kussenhoezen binnenstebuiten te wassen, zorg je er bovendien voor dat de kleuren in de stof nog beter behouden blijven.

Het drogen van je dekbedovertrek

Wanneer je je dekbedovertrek gewassen hebt is het belangrijk om het niet in de wasmachine te laten liggen, maar om hem zo snel mogelijk te drogen. Dit kun je eventueel doen in de droger, waarbij je er wel voor moet zorgen dat je hem op een lage temperatuur en een kort programma zet. Pas wel goed op: niet alle dekbedovertrekken zijn geschikt voor de droger! Let dus ook hier op wat het was-label aangeeft. Nog beter is het om het overtrek gewoon lekker uit te hangen over de waslijn. Doe je dit buiten, dan is het aan te raden om het dekbedovertrek binnenstebuiten neer te hangen. Op deze manier ga je verkleuring door de zon tegen.

Aanbevolen artikelen