Boxspring kiezen of niet? Voor- en nadelen op een rijtje

Momenteel is de boxspring het meest verkochte type bed. Dit is niet voor niets. Wanneer je wel eens overnacht in een hotel slaap je vaak op een boxspring. Wanneer je zelf voor een boxspring kiest, haal je dat ‘hotelgevoel’ in huis. Laten we eens wat voor- en nadelen van de boxspring op een rij zetten.

Voordelen van een boxspring

Mensen kiezen vooral vanwege het comfort voor een boxspring. Deze bestaat normaliter uit een bedbodem die is uitgevoerd met een vering. Hierop komt dan een matras en meestal wordt er over de matras nog een dunner topdekmatras gelegd. Je profiteert door de dubbele vering van een optimale ondersteuning. Vooral mensen met rugklachten zullen een boxspring heerlijk vinden.

Een luxe boxspring is bovendien vaak elektrisch, zodat je het hoofdeinde en voeteneinde kunt verstellen. Ook de instaphoogte van een boxspring is ideaal. Deze is meestal hoger dan een ledikant en zonder dat dit als een ‘bejaardenbed’ overkomt. Integendeel zelfs. De instaphoogte wordt als modern en stijlvol gezien. Mede door de instaphoogte en dat een boxspring geen randen heeft, is een boxspring ook veel gemakkelijker om op te maken.

Tijdens het opmaken hoef je niet diep door je rug. Een boxspring kun je volledig op maat laten maken. Je hebt de keuze uit het type stof of leer en de kleur hiervan. Je kunt kiezen of je een hoofdbord of voetenbord wilt en zelfs de poten zijn zelf te kiezen. Je boxspring zal daarom altijd passen in je interieur en bij jouw smaak. Na aanschaf van een boxspring hoef je de komende jaren niet meer uit te kijken naar een ander bed. De levensduur van een boxspring is in de regel erg lang. Er wordt wel aangeraden om de matras na 10 jaar te vernieuwen, maar de boxspring zelf gaat zeker 25 jaar mee.

Nadelen van een boxspring

Hoeveel kan ik lenen?’ zal de vraag zijn die veel mensen zichzelf stilletjes stellen als ze het aanbod (luxe) boxsprings bekijken. Want de prijs van een boxspring is ontegenzeggelijk een van de grootste nadelen ervan. Zeker in vergelijking met andere soorten bedden. Voor minder dan € 1.000,- heb je een goedkope boxspring, maar de kosten lopen al gauw op. Voor een heel goede boxspring zul je gemiddeld tussen de € 4.000,- en € 5.000,- kwijt zijn. Handgemaakte boxsprings uit het hogere segment kunnen zelf tienduizenden euro’s kosten.

Waar de dubbele vering voor sommige mensen een voordeel is, zal deze voor anderen als nadeel gelden. Zij voelen de vering te veel tijdens het draaien. Tot slot hebben boxsprings vaak stoffen bekleding. Dat ziet er netjes uit, maar maakt schoonmaken wel lastiger. Daarom geldt (kunst)leer als alternatief, maar ook dat heeft zijn uitwerking op de prijs.  

Aanbevolen artikelen