Digitale tv ontvangen op je slaapkamer? Wat zijn de mogelijkheden?

digitale tv ontvangen op je slaapkamer

Wat is er heerlijker dan na een lange dag in bed te kruipen en ontspannen tv te kijken? Of op een luie zondag lekker lang in bed blijven liggen om verschillende series te volgen? Daarvoor heb je ten eerste een tv nodig in je slaapkamer, maar ook een tv-signaal die de slaapkamer kan bereiken. Vroeger waren woonhuizen standaard voorzien van een analoog tv-signaal, maar dit wordt door vrijwel niemand meer gebruikt. Digitale tv is tegenwoordig de hit, vooral ook omdat je er heel gemakkelijk digitaal programma’s en films mee kunt opnemen. Wat zijn de mogelijkheden om digitale tv op je slaapkamer te ontvangen?

De kabel

Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking ontvangt digitale tv via de kabel. Het grote voordeel van kabel is dat je maar weinig te installeren hebt. Er hoeven geen antennes of schotels buiten geïnstalleerd te worden, want je hebt de kabel reeds in je huis. Wat je wel moet doen is een abonnement afsluiten bij een provider. Die zal ook de decoder leveren. De decoder is essentieel voor digitale tv, want die zet het digitale signaal om, zodat je tv de programma’s digitaal kan weergeven. Maar, een digitaal signaal werkt per decoder. Als je in de woonkamer een decoder hebt staan en je wilt ook in je slaapkamer digitale tv ontvangen zul je een tweede decoder bij de provider moeten bestellen. Dit is goed mogelijk en de meeste providers bieden hun klanten dan ook een tweede of derde decoder voor een kleine meerprijs naast het abonnement wat je betaald.

Satelliet

Naast kabel is digitale satelliettelevisie ook populair. Dit komt vooral door de onuitputtelijke keuze in het aantal zenders die je kunt ontvangen uit de gehele wereld. Een nadeel kan zijn dat je wel een schotel buiten je huis moet installeren, maar die kun je dan wel overal naartoe meenemen, omdat een satellietabonnement niet adresgebonden is.

De ether

Je kunt ook een digitale antenne nemen. Die pikt een digitaal signaal uit de ether op. Dit gaat dan niet over de klassieke grote antennes op daken, maar gewoon een klein kastje die je bij je tv zet. Deze digitale antennes zijn ook zeer geschikt voor mee te nemen als je bijvoorbeeld gaat kamperen. Nadeel kan zijn dat het signaal wat zwakker is.

Internet

Deze verbinding wordt nog niet zoveel toegepast. Het signaal loopt over het algemeen via een glasvezelkabel. Er zijn ook niet veel providers die het aanbieden en je hebt zowel een modem als een decoder nodig. Je kunt natuurlijk ook gewoon op je eigen internetverbinding die je via de provider afneemt tv programma’s bekijken. Tegenwoordig kan een goede tv gemakkelijk op je internet worden aangesloten.

Je eigen tv kast

Voor de slaapkamer kun je lekker origineel gaan doen en je eigen tv meubel van oud hout in elkaar zetten. Neem bijvoorbeeld oud steigerhout of pallethout. Dit materiaal is tegenwoordig enorm trendy om in meubels te gebruiken. Je creëert er een industrieel interieur mee en je tv en je decoder of digitale antenne hebben een goede plek om te staan.

Aanbevolen artikelen