Een extra slaapkamer? Een vergunningsvrije dakkapel is een optie

dakkapel

Nederland is een land van schuine daken. Om die reden wordt vaak een gedeelte van de woonruimte niet benut of hoogstens als opslagruimte gebruikt. Met een dakkapel kan je van die ruimte wellicht een extra slaapkamer maken. Handig voor bezoek of wellicht voor een van de kinderen die een dergelijke ruimte wel ziet zitten. Een extra kamer is in ieder geval de investering in het algemeen wel waard omdat je huis in waarde stijgt met een goedgebouwde dakkapel. Maar hoe zit het met de vergunningen voor dakkappellen en waar moet je verder op letten?

De regels van de overheid

Het is sowieso nooit toegestaan om een dakkapel te plaatsen op een woonruimte die niet voor permanente bewoning is bedoeld. Hieronder wordt verstaan een woonkeet of een woonwagen, maar ook een vakantiewoning of een ander pand voor tijdelijke bewoning. Voor een monumentenwoning op basis van de wet op rijksmonumenten of een beschermd stadsgezicht moet je altijd apart informeren of het toegestaan is om een dakkapel te bouwen. Soms is dat zelfs vergunningsvrij mogelijk.

In het algemeen moet je een vergunning aanvragen voor een dakkapel als deze zichtbaar is vanaf de openbare weg. Aan de voorzijde maar ook de zijkant is dat in het algemeen het geval. Aan de achterzijde kan je soms een dakkapel vergunningsvrij (laten) bouwen. Daarbij zijn er wettelijke regels voor de omvang daarvan. Op de site van de overheid kan je deze vinden.

De regels van de gemeente

De commissie van welstand houdt zich in gemeentes onder andere bezig met het omgevingsbeeld in buurten en wijken. Een dakkapel zorgt voor een wijziging in dat beeld. Dat is de belangrijkste reden dat je een vergunning moet aanvragen indien je een dakkapel wilt plaatsen die goed zichtbaar is vanaf de openbare weg. In sommige gemeenten is echter in het bestemmingsplan voor een buurt of straat bepaald dat het toegestaan is om ook aan een voorzijde een dakkapel te plaatsen zonder vergunning. Hierbij geldt dan wel altijd dat deze moet voldoen aan de maximale maten die de overheid heeft gesteld voor een vergunningsvrije dakkapel. Ook hier maakt de overheid het de burger het niet gemakkelijk.

Kies voor een vakman

Wil je een dakkapel bouwen om een sfeervolle slaapkamer te creëren? Het plaatsen van een dakkapel is voor een vakman misschien een routineklus, maar toch ook een flinke bouwkundige ingreep. Gelet op de regelgeving kan een vakman je deskundig adviseren en behulpzaam zijn bij de keuze van een dakkapel die geschikt is voor jouw woning. De aanbouw is immers bedoeld om minstens net zo lang mee te gaan als je huis. Ook voor een vergunningsvrije dakkapel zijn er uiteraard ook regels voor veilig bouwen waarbij de omgeving geen hinder ondervindt. Een specialist weet precies hoe hij dit moet aanpakken en kan vaak in een korte periode de klus afronden.

Hou bij een verbouwing zoals een dakkapel ook altijd rekening met je buren. Stel ze op de hoogte van je plannen en informeer ze zeker over de periode waarop de activiteiten worden uitgevoerd. Dat zorgt vaak voor begrip en kan tot samenwerking leiden.

Aanbevolen artikelen