Hoe kies je de juiste maat beddengoed?

slapende vrouw

De juiste maat voor je beddengoed uitkiezen is nog best wel lastig. Vooral wanneer dit beddengoed in de vorm van een dekbed betreft. Hoe kom je nu precies de juiste maten te weten van de lengte en de breedte die het dekbed zou moeten zijn voor jouw bed. In ieder geval niet dezelfde maten als het matras aanhouden wat sommige mensen doen. In dat geval is je dekbed toch echt te klein. Vooral de breedtemaat is belangrijk bij het uitzoeken van een dekbed. Hier kun je lezen waarom!

Afmetingen dekbed eenpersoonsbed

Wanneer je in een eenpersoonsbed slaapt, is je matras tussen 70 cm en 1 meter breed. In dit geval heb je dan een dekbed nodig met een breedte van 140 cm. Het dekbed behoort namelijk altijd zo een 50 tot 60 cm breder te zijn als het matras. Wanneer dit niet het geval is, kun je namelijk niet lekker ‘in’ je dekbed kruipen met een koude nacht als gevolg. De lengte van het dekbed is afhankelijk van je eigen lengte. Een 2 meter lange dekbed is gangbaar, maar wanneer je wat langer bent raden we jou een 220 cm dekbed aan!

Afmetingen dekbed tweepersoonsbed

Een tweepersoonsbed heeft twee dezelfde maat matrassen naast elkaar. De breedte van deze matrassen is vaak 80 cm (dus 160 cm samen) of twee matrassen van 90 cm (dus 180 cm samen). In beide gevallen kies je voor een dekbed met de maten 240×220 cm. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om twee eenpersoons dekbedden te gebruiken wanneer je dat prettiger vindt! Een bed breder als 2 meter komt ook sporadisch voor. In dit geval raden we je aan om een dekbed van 260 bij 220 cm aan te schaffen.

Afmetingen dekbed twijfelaar

Er worden ook bedden verkocht van 120 cm breed, ook wel twijfelaars genoemd. Dit omdat het gebruikt kan worden als smal tweepersoonsbed, maar evengoed ook als heerlijk breed eenpersoonsbed. Een bed van 140 cm is daarna het smalste tweepersoonsbed. In beide gevallen kun je het best een dekbed van 200×200 centimeter aanschaffen (of een dekbed van 220 cm lang natuurlijk).

 

Aanbevolen artikelen