Hoe ontwerp je de ideale kast op maat?

In films gaan vrouwen altijd hard gillen zodra ze ontdekken dat een huis een gigantische inloopkast heeft. Waarom zou je dit effect niet bij je eigen huis willen bereiken? Een kast die ieder hoekje volledig benut en helemaal naar jouw wensen en jouw stijl ontworpen is. We helpen je graag op weg met enkele praktische tips om de ideale kast op maat te ontwerpen.

Open of gesloten?

Je kunt een inbouwkast open of gesloten maken. Bij een open inbouwkast kun je alles gemakkelijk pakken. Stof heeft echter ook vrij spel en door zonlicht kunnen verkleuringen optreden. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een combinatie van beiden. Dat kan door een deel open en een deel dicht te maken of door voor deuren van glas te kiezen en zo de open uitstraling te benaderen.

Schuifdeuren of draaideuren?

Kies je voor een gesloten kast, dan kun je wat betreft de deuren kiezen voor schuifdeuren of draaideuren. Schuifdeuren hebben als grote voordeel dat je door het openmaken van de deur geen extra ruimte verliest. Zelfs al staat de deur de hele dag open, hij zit niemand in de weg en slijt hierdoor ook minder omdat je hem niet constant helemaal open of dicht hoeft te maken. Het grote nadeel is dat de kast nooit helemaal open kan omdat de deuren altijd voor een deel van de kast zitten.

Draaideuren zijn vaak een stuk goedkoper. Daarentegen zijn ze vaak beperkt in breedte en moet je altijd zorgen dat er ruimte voor de deur is om open te gaan.

Met of zonder spiegel?

Een inbouwkast beslaat vaak een hele wand. Door spiegels in de schuifdeuren te verwerken, lijkt je ruimte optisch groter en heb je meteen en praktische passpiegel. Bij draaideuren kun je de spiegel ook aan de binnenkant verwerken. Je kunt hem dan zo draaien zoals dat voor jou het gemakkelijkst is.

Wat voor materialen?

Wat betreft materialen kun je alle kanten op. MDF, massief hout, metaal, underlayment, bijna alles is mogelijk. De materialen bepalen voor een groot deel de uitstraling van de kast en de kwaliteit. Informeer altijd of de materialen van je keuze geschikt zijn voor de afmetingen en indeling van de kast.

Welke indeling?

Tot slot moet je goed nadenken over de meest praktische indeling van de kast. Wordt het een kledingkast, dan wil je misschien ook een bepaald gedeelte waar je kleding kunt hangen. Of aparte vakken voor schoenen en een sokkenla?

Heb je aan al deze punten gedacht? Dan kan het bijna niet anders dan dat jij de perfecte kast op maat ontworpen hebt. Geniet ervan!

Aanbevolen artikelen