Het inmeten van rolgordijnen voor je slaapkamer

Rolgordijnen beschermen niet alleen tegen de zon, maar kunnen ook slaapkamers verduisteren, tegen inkijk beschermen of een stijlvolle sfeer creëren. Kies de passende slaapkamerfunctie van je rolgordijn. Maar ook het uiterlijk is belangrijk voor de juiste uitstraling. Dus ga ook op zoek naar de juiste kleur en patroon van de rolgordijnen. Dat is natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak.

Terminologie

Vóór je tot de aanschaf over gaat is het belangrijk te weten welke maat je nodig hebt. Dat is weer afhankelijk van de ophangmethode. De twee gangbare montagemethoden zijn “op de dag” en “in de dag”. De dag is gewoon de benaming voor de gehele opening in de muur voor het raam. Hang je de rolgordijnen binnen deze opening op, dan heb je het dus over “in de dag”. Komt de ophanging erboven en zijn de rolgordijnen breder dan de opening, dan heb je het over “op de dag”.

Bevestigingsclip

Kies je voor “op de dag”, dan is het nog van belang te weten hoeveel overlap je boven de opening in de muur wilt en hoeveel overlap het rolgordijn links en rechts van de opening krijgt. De bevestigingsclip die wordt meegeleverd is geschikt voor beide methoden. Het klinkt allemaal moeilijker dan het in feite is. Uiteindelijk is het een kwestie van je goed concentreren en dan blijkt het ophangen van een rolgordijn een fluitje van een cent.

Meten is weten

Kortom, laat je niet afschrikken door termen die je nog niet kende. Iedereen die een beetje kan rekenen en logisch kan denken, is in staat een rolgordijn op te hangen. De twee belangrijkste punten zijn a, het doek is altijd 45 mm korter dan het ophangmechanisme en b, de breedte die je opgeeft is altijd inclusief het ophangmechanisme.

Samenwerken

Een tip: teken het raam of de deur voor jezelf even op papier met de bijbehorende maten. Dan heb je een duidelijk beeld voor ogen en weet je precies welke maten je bij de bestelling moet opgeven. Twijfel je toch, vraag het dan aan iemand die hier al ervaring mee heeft of neem even contact met ons op. Na het inmeten van je rolgordijnen is het alleen nog een kwestie van bestellen en je verheugen op het nieuwe rolgordijn in je slaapkamer!

Aanbevolen artikelen