Wat is een waterbed en levert dit bed een belangrijke bijdrage aan een goede nachtrust?

Een goede nachtrust is heel belangrijk. Uiteraard willen we het liefst de volgende ochtend weer fris, fit en uitgerust wakker worden en opstaan. Een waterbed kan ervoor zorgen dat je een betere nachtrust krijgt. Er zijn verschillende soorten waterbedden verkrijgbaar. Maar wat is nu eigenlijk een waterbed? Een waterbed is niet anders dan een bed waarvan het matras bestaat uit een zak die met water is gevuld. De zak is gemaakt van stevig kunststof. In de meeste gevallen wordt het matras met de water gevulde zak in een waterdichte opvangbak gelegd. Het water in deze zak moet verwarmd worden anders is het veel koud en koelt je lichaam teveel af tijdens het slapen.Dat opwarmen gaat met behulp van de aanwezige verwarmingselementen.je kunt de temperatuur zelf regelen. Door te gaan liggen op een waterbed ervaar je zelf dat de druk van het lichaam gelijkmatig verdeelt wordt. Dit is een van de voordelen van waterbedden. Uiteraard is het belangrijk om ook de nadelen van waterbedden eens goed door te nemen.voordelen van waterbedden

De voordelen van waterbedden

Een waterbed heeft veel voordelen. Doordat het waterbed de druk van het lichaam verdeelt ga je in je slaap veel minder liggen woelen of omdraaien. Dat is niet alleen heel fijn voor jezelf maar ook voor je partner. Een ander groot voordeel is dat je alles zelf kunt instellen of regelen zoals onder andere de temperatuur, de hard of zachtheid en de stabiliteit. Er zijn mensen die allergisch zijn voor huisstofmijt of stof. Voor deze mensen is een waterbed een uitstekende keuze. Een watermatras is heel schoon er trekken geen stof, bacteriën of huisstofmijt in het matras. Ook zweetvocht trekt niet in het matras. Een waterbed of matras heeft mede hierdoor een levensduur van ongeveer tien jaar.

nadelen van waterbedden

De nadelen van waterbedden

Natuurlijk zijn er ook een aantal nadelen. Voor sommige mensen levert het in en uit bed stappen wat problemen op. Daarnaast is het goed om te weten dat een waterbed best wel wat geld kost. Niet alleen in de aanschaf maar vergeet vooral niet de hoge energiekosten en daarnaast ook nog de nodige onderhoudskosten. Stel dat er bijvoorbeeld eens een verwarmingselement vervangen moet worden. Voor huisdierenliefhebbers die het fijn vinden om hun geliefde hond of kat mee naar bed te nemen is een waterbed geen goed idee. Door de scherpe nagels kan het watermatras of bed stuk gaan waardoor er mogelijk een kanlekkage ontstaan. Dat is wel een belangrijk punt om op te letten als je een waterbed wil gaan aanschaffen. Het is niet onmogelijk maar wel behoorlijk lastig om een waterbed of matras te verhuizen. Denk ook altijd goed na over een gestabiliseerd of ongestabiliseerd waterbed. Kies je voor een ongestabiliseerd waterbed dan voel je iedere beweging ook als je partner iedere keer omdraait of ligt te woelen. Dat kan een nadeel zijn en het is in dat geval misschien dan ook beter om voor een gestabiliseerd waterbed of matras te kiezen.

Verschillende soorten waterbedden

Er zijn verschillende soorten waterbedden. Om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden beginnen we met het verschil tussen de hardsiders en softsiders. De eerste variant een hardside ligt in het ledikant. De druk die ontstaat of anders geformuleerd de zijwaartse druk wordt bij dit soort watermatras of bed opgevangen door de zijwanden van het ledikant. De softside variant heeft daarentegen een zachte schuimrubberen rand of omlijsting die ook de zijwaartse druk heel goed opvangt.Voor een softside watermatras of bed heb je geen ledikant nodig. Welke je ook kiest ieder soort heeft soms wat nadelen maar meestal kijken we toch liever naar de voordelen van waterbedden. Toch moet je voor dat je een waterbed gaat kopen alle soorten en de voor en nadelen bekijken.

Een lichtgewicht watermatras of kies je voor een Duo-systeem

Naast deze twee soorten waterbedden of matrassen kun je ook nog kiezen voor een lichtgewicht watermatras of een waterbed met een duo systeem. Een lichtgewicht watermatras is heel handig je hebt wel het idee van een echt waterbed maar dan in veel lichter en praktischer. Je kan deze lichtgewicht watermatrassen gemakkelijk op allerlei soorten bedbodems leggen ook als er in je slaapkamer een bed staat met een verstelbare bedbodem. Het grote voordeel is dat dit aanzienlijk scheelt in de energiekosten. Dit is een stuk lager dan bij een ander soort waterbed of matras. Kies je voor een Duo-systeem dan krijg je twee losse water matrassen die je individueel en naar eigen behoefte kunt instellen. Heel handig want op deze manier kunnen jij en je partner apart van elkaar de temperatuur regelen Maar ook hoe hard of zacht je het matras wil hebben. Het fijne is dat je bij het opmaken van het bed een gewoon tweepersoons hoeslaken kunt gebruiken. De twee losse matrassen blijven zo goed zitten en de naad of opening tussen de losse matrassen voel je niet.

Een waterbed of matras vullen vergeet dan ook niet te ontluchten

Een waterbed of matras vullen gaat heel gemakkelijk. Maar er is een ding wat nog weleens over het hoofd wordt gezien. Misschien valt het volgende ook wel onder de categorie nadelen van waterbedden. Het is namelijk zo dat je het waterbed of matras na het vullen met water even moet ontluchten. Als je dit niet doet krijg je allerlei vreemde klotsgeluiden. Door even goed te ontluchten heb je dit probleem zo verholpen.

Aanbevolen artikelen