Je garage als slaapkamer inrichten

De garage wordt tegenwoordig al lang niet meer alleen gebruikt om de auto in te parkeren. Met de groei van het aantal ZZP’ers, zijn er bijvoorbeeld tal van garages tot een kantoor omgebouwd. Een ander doel waarvoor de garage kan worden omgebouwd, is om een extra slaapkamer te creëren. Aangezien de garage een mooie vierkante vorm heeft, leent de ruimte zich er uitstekend voor.

Echter, er zijn een aantal aandachtspunten waarmee rekening moet worden gehouden als je de garage tot een slaapkamer gaat ombouwen. Deze punten bespreken we in dit artikel.

De garagedeur

Het eerste punt is de garagedeur. Deze deur wordt vaak verwijderd en vervangen voor ramen als de garage tot een slaapkamer wordt omgebouwd. Er zijn echter geïsoleerde openslaande garagedeuren verkrijgbaar waarin je mooie ramen kunt verwerken. Op die manier heb je enerzijds licht in je nieuwe slaapkamer en anderzijds kun je de garage in de toekomst gemakkelijker weer ombouwen tot een ‘normale’ garage indien de extra slaapkamer geen toegevoegde waarde meer heeft. Voor je gemak hebben we een bedrijf dat openslaande deuren voor garages verkoopt voor je opgezocht.

De keuze voor een openslaande garagedeur met ramen kan overigens bij de verkoop van een woning in je voordeel werken. Lang niet iedereen wilt een slaapkamer in de garage en gebruikt de ruimte liever als bergingsplaats of als parkeerplaats voor de auto en de fietsen. Met een garagedeur kunnen de nieuwe bewoners die wens eenvoudig in vervulling laten gaan.

Isolatie

In de meeste gevallen is de garage niet geïsoleerd, waardoor het binnenklimaat zeer onprettig is om in te slapen. Zorg daarom dat tenminste de vloer en de buitenmuren van isolatiemateriaal worden voorzien. Het dak van de garage is soms wel goed geïsoleerd, maar mocht dat niet het geval zijn, breng dan ook zeker dakisolatie aan. Is je dak niet geïsoleerd? Dan lopen de stookkosten flink op, omdat de warmte de garage dan eenvoudig via het dak kan verlaten.

Zorg voor alternatieve bergingsruimte

Door de garage te verbouwen, verlies je veel bergruimte. Bedenk dus goed waar je bijvoorbeeld de fietsen, een extra vriezer en andere spullen wilt neerzetten. Dergelijke spullen nemen vaak meer ruimte in beslag dan je in eerste instantie denkt. Meet daarom uit hoeveel vierkante meter je nodig hebt. Meestal volstaat een standaard tuinschuurtje, maar als je veel spullen hebt, dan kom je al snel ruimte tekort.

Check of je een bouwvergunning nodig hebt

Het is lang niet altijd het geval, maar voor sommige aanpassingen aan je woning heb je een bouwvergunning nodig. Daarom is het altijd verstandig om je verbouwplannen eerst bij de gemeente voor te leggen. Zo kom je achteraf niet voor nare verassingen te staan.

Laatste tip: maak een begroting!

Onverwacht hoge kosten staan inherent aan verbouwen en verhuizen, zo ook aan het ombouwen van je garage. Maak daarom altijd een begroting voor de verbouwing en reserveer een paar duizend euro’s voor onverwachte uitgaven. Een verbouwing levert vaak al genoeg stress op, dus financiële stress is dan wel het laatste dat je kunt gebruiken!

Maak een doordachte overweging

Nu je weet dat er veel bij komt kijken als je de garage tot een slaapkamer wilt verbouwen, is het belangrijk dat je voor jezelf de overweging maakt of je de verbouwing financieel kunt dragen en of de meerwaarde van een extra slaapkamer groot genoeg is. Begrijp ons niet verkeerd, een extra slaapkamer is heel fijn en je kunt de kamer in de toekomst natuurlijk voor tal van andere zaken gebruiken. Maar dan is het wel fijn als je de ruimte ook daadwerkelijk gaat benutten en het later niet alsnog een bergruimte wordt. In dat laatste geval kun je beter naar een andere (minder kostbare) oplossing zoeken om een extra slaapkamer te maken en de garage laten zoals hij is.

Aanbevolen artikelen