Matras vervangen, om de hoeveel jaar moet dit en waarom?

Je matras vervangen: wanneer en waarom?

Iedereen heeft baat bij een goede nachtrust, dus het is belangrijk om een goed matras in huis te halen. Dankzij het juiste matras slaap je als een roosje en word je iedere dag weer uitgerust wakker. Helaas blijft een matras niet oneindig lang goed. Het is dus belangrijk om in de gaten te hebben wanneer jouw matras aan vervanging toe is. Maar om de hoeveel jaar moet je je matras vervangen? En waarom eigenlijk?

Waarom moet je je matras vervangen?

Het kopen van een geschikt matras is een hele investering, dus waarom moet je je matras vervangen? Er zijn verschillende redenen waarom een matras kan gaan slijten. Zo lig je natuurlijk iedere nacht in bed, waardoor het niet gek is dat het matras wat van zijn veerkracht en ondersteuning verliest. Hierdoor kan je klachten krijgen, zoals bijvoorbeeld een pijnlijke rug. Het is belangrijk om je lichaam de juiste ondersteuning te geven wanneer je slaapt. Een versleten matras moet daarom zo snel mogelijk vervangen worden. Daarnaast speelt hygiëne ook een rol. Tijdens het slapen verlies je namelijk best wel wat zweet, haren en huidschilfers. Het is dus wel zo prettig om na een tijdje weer een fris matras te hebben!

Hoevaak moet je je matras vervangen?

Het is duidelijk waarom je je matras zou moeten vervangen, maar het is lastiger om te bepalen wanneer je matras aan vervanging toe is. Je vraagt je misschien af: hoevaak moet je je matras vervangen? Dit is afhankelijk van allerlei verschillende factoren. Zo speelt je gewicht een rol, aangezien zwaardere mensen het matras sneller belasten. Ook de kwaliteit van het matras is belangrijk. Ieder matras wordt namelijk van andere materialen gemaakt en heeft daardoor een andere stevigheid. Sommige exemplaren kunnen je lichaam tot wel vijftien jaar ondersteunen, terwijl andere matrassen al na vijf jaar aan vervanging toe zijn. Het is ook belangrijk om in de gaten te houden wat de hygiëne van je matras is. Je kunt de levensduur van je matras verlengen door het bed dagelijks te luchten. Zo kan het vocht uit het matras verdwijnen en blijft hij langer fris.

Om de hoeveel jaar moet je je matras vervangen?

Er zijn helaas geen vaste regels die bepalen wanneer je je matras moet vervangen. Het is dus soms moeilijk om te bepalen wanneer jouw matras aan vervanging toe is. Dus hoe weet je wanneer je je matras moet vervangen? Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt bepalen. Ten eerste is er het advies van de fabrikant. Sommige winkels geven je vooraf een advies over de levensduur van hun matrassen. Over het algemeen ligt dit advies tussen de vijf en tien jaar. Zo heb je dus in ieder geval een indicatie over wanneer je je matras moet vervangen. Je kunt daarnaast ook gewoon naar je lichaam luisteren. Een goed matras zorgt ervoor dat jij iedere ochtend fris en energiek wakker wordt. Je hoort dus ook geen rug- of nekklachten te krijgen nadat je geslapen hebt. Word je steeds vaker wakker met pijnlijke spieren en gewrichten? Dan kan het zo zijn dat je matras vervangen moet worden. Een verouderd matras kan je lichaam namelijk niet de juiste ondersteuning bieden. Met een stevig nieuw matras word jij elke dag weer gezond wakker!

Aanbevolen artikelen