Wordt het tijd voor een frisse wind in huis? Een nieuw jaar, een nieuw begin en een nieuwe kijk op zaken. Een visuele aanpassing in huis kan je helpen om vooruit te kijken op een positieve manier. Voor 2020 kiezen we voor gemotoriseerde raamdecoratie. Hoe een elektrisch gordijn werkt, wat de voordelen zijn én welke opties er zijn lees je op deze pagina.
Hoe werkt een elektrisch gordijn?
Normaal gesproken wordt een gordijn aan een gordijnrails gehangen. Sommige gordijnen openen en sluiten verticaal, andere types horizontaal. Je brengt de raamdecoratie in beweging met je handen of koordjes. Bij een elektrisch rolgordijn of ander type is er sprake van een motor die in (of aan) de gordijnrails aanwezig is die het gordijn in beweging zet. Er zijn systemen die op bestaande gordijnen te plaatsen zijn, toch kan het voordeel bieden om een compleet nieuw systeem te installeren. Het merk Somfy levert voor zowel bestaande gordijnen als compleet vervangende systemen diverse oplossingen. De voeding kan via netspanning, via een oplaadbare accu of met losse batterijen, afhankelijk van het merk en type. De bediening vindt plaats met een knop, afstandsbediening of je eigen smartphone. Het is daarnaast ook mogelijk om timers in te stellen of de gemotoriseerde raamdecoratie te koppelen met een smart home systeem. Zo is het zelfs mogelijk om de gordijnen met je stem te bedienen!
Soorten gemotoriseerde raamdecoratie
Een nieuwe look betekent ook keuzemogelijkheden. Jouw persoonlijke voorkeuren bepalen welk type raamdecoratie het meest geschikt is. Hier zijn drie populaire soort gordijnen die te automatiseren zijn.
1. Schuifgordijnen
Het traditionele schuifgordijn is nog steeds populair, al zie je deze klassieker niet meer zo vaak als vroeger. Handmatig schuiven kan het materiaal vuil maken, oprekken of andere slijtage veroorzaken, met een elektrisch systeem heb je daar veel minder last van. Het is ook erg praktisch wanneer je een bank voor het raam hebt staan. Schuifgordijnen, met name voorzien van een dubbele plooi, dempen het geluid wat de akoestiek ten goede komt. Wat betreft de lichtinval ben je iets meer beperkt omdat het gordijn in het midden opent of alleen aan een zijkant. Ook is er meer lichtinval mogelijk waarmee totale verduistering lastiger te realiseren is.
2. Rolgordijnen
Dit is in vele opzichten het tegenovergestelde van schuifgordijnen. In plaats van een horizontale beweging is er ditmaal een verticale beweging, de stijl is recht en strak met eenvoudige verduistering wanneer je daar behoefte aan hebt. Een elektrisch rolgordijn is verkrijgbaar in vele kleuren en materialen, met opties voor lichtdoorlatend, half transparant en volledig verduisterend. Voor iedereen die een voorkeur heeft voor het strakke aanzicht van rolgordijnen, maar een hekel heeft aan die vervelende koordjes, zal gemotoriseerde raamdecoratie als een geschenk uit de hemel komen.
3. Plissé gordijnen
Deze vorm slaat een mooie brug tussen klassieke schuifgordijnen en moderne rolgordijnen. Het materiaal klapt als een harmonica in bij het sluiten, de beweging verloopt verticaal. Bij plissé gordijnen is het mogelijk naar boven te schuiven, naar beneden of zelfs in beide richtingen tegelijkertijd. Dit biedt dus optimale controle over de lichtinval. Bij dit type raamdecoratie wordt vaak gekozen voor een half doorzichtig materiaal, waarmee de privacy gewaarborgd blijft met behoud van diffuus natuurlijk licht in huis.
Waar moet je verder op letten?
Je kunt bijvoorbeeld in de woonkamer kiezen voor gemotoriseerde raamdecoratie, en verder in huis je oude gordijnen laten hangen. Dan betreft het een opzichzelfstaand systeem. Wanneer je op de slaapkamer ook een elektrisch rolgordijn wilt installeren of de kinderkamer is het handig wanneer je deze producten centraal kunt bedienen. Hiervoor kun je een lokaal systeem zoals Somfy RTS gebruiken, het is ook mogelijk om de gordijnen te koppelen met huisautomatisering. Dan kun je plissé gordijnen automatisch laten sluiten wanneer de Philips Hue lampen inschakelen. In de winter laat je direct de Honeywell thermostaat een graadje omhoog gaan, en via Nest luidsprekers speel je een relaxed muziekje op Spotify. Dit soort scenario’s kun je instellen via een centrale smart home app en eventueel een ‘bridge’ die apparaten en diensten met elkaar laat communiceren. Zo is er Apple HomeKit, Nest Hub of Somfy TaHoma die ieder unieke features bieden.
Op de kinderkamer of slaapkamer is het aan te bevelen om voor een fluisterstille optie te kiezen. Zo word je niet wakker gemaakt door de motor maar door het invallend zonlicht in de ochtend, en jouw baby kan rustig blijven slapen wanneer je de raamdecoratie sluit. Bij een zeer brede gordijnrails moet je letten op de trekkracht en het draagvermogen van de rails. Bij een all-in-one systeem zullen de elementen op elkaar afgestemd zijn, bij automatisering van bestaande gordijnen kan dit mogelijk problemen opleveren wanneer je hier geen rekening mee houdt.