Slaapkamer inrichten, er komt wat bij kijken!

Het klinkt mooi! Je verhuist denkt eindelijk dat je na een hele dag hard werken lekker lui voor de buis zitten en genieten van je nieuwste aanwinst. Dit strookt niet altijd met de werkelijkheid. In het begin denk je dat het hele huis perfect is, maar meestal valt het na een tijdje toch tegen, tot ergernis toe.

Klussen na het verhuizen is dan meestal de enige optie om je gemoedsrust te herstellen. Sommige mensen laten dit door vakmannen doen, de handige Harry’s denken deze klusjes zelf op te knappen. Toch komen veel mensen hier van terug. Dat komt omdat er problemen de kop kunnen opsteken die niet altijd rechtstreeks met de klus zelf te maken hebben.

Zelf schilderwerk uitvoeren

De slaapkamer is één van de belangrijkste kamers van het huis. We moeten er tot rust komen en slapen. Daarom dient deze kamer zowel op gebied van interieur, inrichting en verfkleur nagenoeg perfect te zijn.

Beginnen met de inrichting voor de muren het perfecte kleurtje hebben is bijna ondenkbaar. Daarom beginnen we met het schilderen. Zelf schilderwerken uitvoeren heeft het grote voordeel dat je enkel de verf en de borstels moet betalen. Daar zijn de meeste dan toch van overtuigd.

Maar hier komt het eerste probleem. Gewoon schilderen is geen optie want de vorige eigenaar had een voorkeur voor behangpapier.

Ok! Geen probleem. Eerst het papier van de muren steken en daarvoor koop je een speciaal ontwikkelde steker en goedkoop zeepsop. Dan treedt het tweede probleem op. Tijdens het afsteken van de muur komt een groot deel van het bezetsel naar beneden. Dan zakt de moed in je schoenen en bel je alsnog naar een aannemer.

Vocht in de muren

De aannemer heeft een klare kijk op de zaak en ziet gelukkig meteen wat het probleem is. Het vocht in de muren was de eerste oorzaak, maar de kalklaag die men bij de bouw van het huis had aangebracht was veel te dun.

Het vocht in de muren had te maken met condens. Dit was omdat de vorige eigenaar zijn huis te goed had laten isoleren. Er moest dus eerst een goed ventilatiesysteem in de slaapkamer voorzien worden. Daarna is wachten het enige wat je op dat moment nog kan doen. Eerst tot de muren droog zijn en vervolgens tot de stukadoor tijd heeft om de muren af te kappen.

Voor een goede hechting van de gipspleister aan de ondergrond, zal een speciaal voorbehandelingsmiddel gebruiken essentieel zijn. Daarna zal de keuze van de gipspleister bepaald worden door de ondergrond die of zwak zuigend of sterk zuigend is.

Kleur bekennen

Nu het gipswerk droog is, kan het schilderwerk eindelijk beginnen. Je hebt in de winkel een mooie kleur gekozen. Aan de kassa vraagt de verkoper informeel of je geen primer nodig hebt?

Verontwaardigd schud je neen en nadat de verkoper je uitlegt dat een primer of grondverf dient om vuile deeltjes in de afwerklaag te verdoezelen en om te voorkomen dat je een massa aan kleurverf nodig hebt, koop je ook die primer.

Na vele euro’s in diversen te hebben gestoken is de slaapkamer eindelijk geschilderd en ingericht. Gelukkig heb je dàt dan toch zelf gedaan.

Aanbevolen artikelen