Minimalisme: een rustgevende slaapkamer

koffie op bed

Wij maken ons er allemaal schuldig aan: even je rust nemen. Van werk naar de supermarkt, van je vrienden naar je familie en ondertussen geen tijd om even bij te komen. De woonkamer staat vol spullen (tv, laptop enzovoort) waar je niet veel rustiger van wordt. Een goede plek om je af en toe eventjes terug te trekken is je slaapkamer. Althans, dit zou een hele goede plek kunnen zijn. Wij geven 4 tips om van je (misschien wat chaotische) slaapkamer een rustgevende slaapkamer te maken. 

Weggooien = niet zonde!

Voor alle hamsters onder ons: weggooien is niet altijd zonde. Het is juist heel goed voor ons. Dus zet je verwarming (misschien van ATAG) nog maar een tikje hoger, stroop je mouwen op en pak een grote vuilniszak. Jij komt voorlopig niet de kamer uit. Door afscheid te durven nemen van onze spullen, creëren we meer rust voor in ons hoofd. Je zult tijdens het opruimen vast een aantal spullen tegenkomen die je het afgelopen jaar (of langer) niet meer hebt gebruikt. Ga dan na waarom je deze spullen nog hebt en als je ze niet nu tegen was gekomen, je ze überhaupt nog hebt. Blijkbaar heb je deze niet echt nodig. 

Je eigen stijl

Iedereen heeft een eigen stijl waarin hij/zij rust vindt. Het kan zijn dat je rustig wordt van een slaapkamer met naturel stijl (lichte kleuren, graanstengels, hout, jute en katoen) of minimalistische Scandinavische stijl (lichte en donkere kleuren, kunststof met hout en fluweel). Ontdek wat een interieur-stijl is die je energie en inspiratie geeft. Het hoeft geen trend te zijn, gewoon waar jij je goed bij voelt en wat bij jou past.

De juiste kleur

Wist je dat kleuren ook invloed hebben op hoe ontspannen jij bent? Een hele kleurrijke/drukke kamer kan zorgen voor veel meer onrust dan nodig is. Daarentegen kunnen witte, lichte- en pastelkleuren zorgen voor ontspanning en meer rust. Deze kleuren komen namelijk minder ‘’op je af’’.

Makkelijke meubels

Eigenlijk weet je al dat je er genoeg van hebt, toch blijft het leuk om hiervoor te shoppen: meubels. Voor de meesten zeer verslavend, want hoe kun je nou dat leuke nachtkastje laten staan? En een nieuw bureau. Die van jou is tenslotte al een tijdje oud en het is nuttig om een groter bureau te kopen. Of dat mooie zachte vloerkleed? Geen koude voetjes meer als je opstaat. Neem dan ook nog maar dat schattige vintage kastje mee, want die is zo uniek. Die krijg je echt nergens meer! Stop! Jouw slaapkamer groeit bijna dicht en heb jij je bedacht wat je daadwerkelijk nodig hebt? Om maar even voor je op te noemen: een bed, een kledingkast, een bureau en een kast voor overige spullen. Hiermee kun je het prima redden en hoe minder (onnodige) spullen, hoe meer rust je voor jezelf (om je heen) creëert. 

Kortom, blijf goed nadenken of je iets écht nodig hebt en gooi onnodige spullen weg. Of nog beter: geef ze aan een goed doel of breng ze naar de kringloop. Er zullen altijd mensen zijn die deze spullen wél echt nodig hebben. Door minder prullaria om je heen te hebben, krijg jij meer rust in je hoofd. Hetzelfde geldt voor meubels. Hoe meer meubels, hoe kleiner de ruimte wordt. Door alleen de benodigde meubels te houden, komt de ruimte minder op je af. Het is ook een goede stok achter de deur om onnodige spulletjes (die je toch in geen jaar hebt aangeraakt) weg te doen. Je hebt er namelijk toch geen ruimte meer voor! Een legere ruimte is ook erg fijn als jij van plan bent om je muur te schilderen. Zo hoef je minder af te plakken en/of te beschermen. Genoeg trucjes om een rustgevende slaapkamer voor jezelf te creëren.

Aanbevolen artikelen