Slapen op de begane grond hoeft niet pas als je oud bent

slaapkamer op begane grond

De meeste mensen kopen, of misschien zelfs bouwen, een huis als zij nog prima in staat zijn om zelfstandig te wonen. We ontkomen er echter niet aan dat we ouder worden en daardoor misschien minder mobiel. Het kan daarom verstandig zijn om al over de toekomst na te denken. We zien bijvoorbeeld dat steeds meer mensen er voor kiezen om hun slaapkamer op de begane grond te nemen. 

Slapen op de begane grond kan om verschillende redenen fijn zijn

Door allerlei omstandigheden kan het wonen in een huis met de slaapkamer en badkamer op de begane grond prettig zijn. Alle faciliteiten bevinden zich op de begane grond en dat kan erg handig zijn mochten jij of je partner later moeilijker te been zijn. Uiteraard wil je zo lang mogelijk thuis blijven wonen, en dit kan een goede oplossing daarvoor zijn. Als iemand beperkt raakt in zijn bewegingsvrijheid, is het vooral van belang om alle essentiële ruimtes in huis zonder trap te kunnen bereiken.

Een slaapkamer kan iets heel speciaals worden op de begane grond

Mocht je in de mogelijkheid zijn, dan kun je van een slaapkamer op de begane grond iets heel speciaals maken, met bijvoorbeeld openslaande deuren naar de tuin. Stel je voor dat je wakker wordt, de deuren helemaal open gooit en direct de heerlijk ochtend lucht kunt inademen. Misschien de dag beginnen in een van de aluminium tuintafels met een goed boek, of met juist niets, kijken hoe je tuin wakker wordt.

Ruimte over de slaapkamer op begane grond

Op de eerste verdieping is er dan alle ruimte voor nog een extra logeer- of slaapkamer. Hierdoor hebben gasten meer privacy en kun je het zelfs als AirBnB inrichten. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een werkkamer of extra badkamer te nemen, feit is dat je voor je gevoel plots ruimte over hebt.

Vooruitzien indien mogelijk

Misschien wil je nog geen slaapkamer op de begane grond, maar wel de optie open houden, dan kan het verstandig zijn om rekening met allerlei aansluitingen en systemen die het leven veilig en aangenaam maken. Denk bijvoorbeeld aan verwarming, inbraakalarm, branddetectie, TV, radio, internet en persoonlijke alarmsystemen. Zorg ervoor dat de hele infrastructuur er ligt, zodat de apparatuur direct kan worden aangesloten als er behoefte aan is.

Op deze manier bouw je een flexibele woning die is voorbereid op de toekomst, in de wetenschap dat persoonlijke omstandigheden veranderen. Er nu al rekening mee houden, kan er voor zorgen dat de kosten van een eventuele verbouwing in de toekomst veel lager zijn.

Aanbevolen artikelen