Verduisterende rolgordijnen voor de slaapkamer

Er zijn volop soorten gordijnen met ieder hun eigen pluspunten, voor een slaapkamer moet je zeker overwegen om een verduisterend rolgordijn te nemen. Met verduisterende rolgordijnen voor de slaapkamer kun je genieten van een heerlijke nachtrust, en in de ochtend weer uitgerust ontwaken. Naast de voordelen voor het slaapgedrag bieden verduisterende rolgordijnen nog meer mogelijkheden, zeker wanneer je er een elektrische motor op laat zetten. Bedien jouw rolgordijnen vanuit je bed, of beter nog, laat in jouw huis de rolgordijnen automatisch bedienen door het op te nemen in een Smart Home. Klinkt ingewikkeld? Dat valt reuze mee, en wanneer je eenmaal gewend bent aan een verduisterend rolgordijn in de slaapkamer met een motor wil je nooit meer iets anders.

Het juiste rolgordijn kiezen voor de slaapkamer

Er zijn verschillende materialen om uit te kiezen voor een rolgordijn, allereerst de kleur natuurlijk. Licht, donker, met een neutrale kleur of juist een felle kleur; het is allemaal mogelijk. Een goede kwaliteit rolgordijn zal lang meegaan, kies dan een kleur waar je niet snel op uitgekeken zult raken. Daarnaast maakt het ook voor de omgeving uit of je een donkere of een licht kleur kiest. Donker maakt de ruimte ook donkerder, er wordt immers minder licht weerkaatst. Daarnaast lijkt de ruimte kleiner te zijn, het geeft daarmee een knusse sfeer. Bij lichte kleuren geldt het tegenovergestelde, lichte kleuren zorgen voor meer licht in de ruimte door de weerkaatsing, daarnaast lijkt de ruimte optisch groter te zijn. Zeker bij kleine slaapkamers kan een lichtgekleurd rolgordijn duidelijk verschil maken. Let ook op de kwaliteit stof, omdat een rolgordijn vaak in beweging wordt gebracht kun je beter direct voor een goede kwaliteit stof kiezen.

Verduisterend of juist niet?

Je kunt het materiaal voor rolgordijnen ruwweg in drie categorieën verdelen; Bijna transparant, half lichtdoorlatend en volledig verduisterend. In de slaapkamer is een verduisterende stof doorgaans een goede keuze, zeker op de kinderkamer. Je kunt namelijk met de raamdecoratie bepalen hoeveel lichtinval er mogelijk is, daarmee ben je niet meer afhankelijk van seizoenen en weersomstandigheden. Houd wel rekening met de kozijnen en randen, daar kan nog steeds licht doorheen sijpelen. Meet de oppervlakte dan ook altijd goed op, en laat je adviseren door een specialist zoals MySmartDeco voordat je de bestelling plaatst.

Hoe zit het met UV straling?

Een verduisterend rolgordijn houdt niet alleen het licht tegen, maar ook de UV straling. Deze stralen van de zon hebben niet alleen invloed op de huid, maar ook op het interieur. Met verduisterende raambekleding kun je dus ook het meubilair beschermen.

Een elektrisch rolgordijn maakt het makkelijker

De voornaamste reden om toch niet voor een rolgordijn te kiezen is vaak toch het gebruik van koordjes. De gordijnen trekken scheef, het mechanisme loopt te zwaar, je kunt er niet goed bij door meubels die in de weg staan, of een venster dat te hoog geplaatst is. En met kleine kinderen of huisdieren kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Al deze problemen worden opgelost met een elektrisch rolgordijn. Door een gemotoriseerde buis neer te hangen hoef je niet meer met koordjes aan te slag te gaan. Dat staat mooier, het is veiliger en het rolgordijn zal een langere levensduur hebben. Een rolgordijn met elektrische motor is niet duur, je kunt daarnaast kiezen voor bediening met een knop of een afstandsbediening. En wanneer er geen stroomvoorziening in de buurt is kun je de gordijnen bedienen op basis van een oplaadbare accu. Voor slaapkamers kun je kiezen voor een extra stille motor, dan kun je de raamdecoratie in de kinderkamer sluiten zonder de kinderen wakker te maken.

Verduisterende rolgordijnen in de Smart Home

Met elektrische rolgordijnen kun je soms al programma’s instellen via de afstandsbediening. De mogelijkheden zijn afhankelijk van het merk en model dat je kiest. Er zijn ook elektrische rolgordijnen die werken op basis van een draadloze Wifi verbinding, en dan gaat er een nieuwe wereld aan mogelijkheden voor je open. Zo kun je raamdecoratie plotseling “slim” maken door deze te koppelen aan een Smart Home thuisnetwerk. Net zoals je lampen kunt bedienen met een app, geldt dat ook voor rolgordijnen. En je kunt zelfs verder gaan. Wanneer het avond wordt kun je automatisch de lampen aan laten gaan, de thermostaat alvast een graadje lager zetten en de rolgordijnen laten zakken. In de ochtend laat je de thermostaat een graadje hoger zetten, en het rolgordijn in de slaapkamer opent bij het opkomen van de zon. Dat kan op een timer, maar ook op basis van een lichtsensor die via de Smart Home diverse apparaten in huis kan bedienen inclusief de raamdecoratie.

Geniet van een goede nachtrust waar je de complete controle over hebt met een verduisterend rolgordijn op de slaapkamer.

Aanbevolen artikelen