Waar je op moet letten bij het kiezen van raambekleding

kiezen van raambekleding

De ramen van een woning zijn meer dan alleen een structureel onderdeel. Ze zijn een noodzaak, een functioneel hoofdbestanddeel en een esthetische toevoeging die een directe directe relatie hebben met de sfeer in de ruimte. Laten we eerlijk zijn, bestaat er echt zoiets als te veel natuurlijk licht? En hoe belangrijk ramen ook zijn, wat we er voor hangen, is misschien wel net zo belangrijk, want uiteindelijk is een kaal raam niet iets wat veel warmte toevoegt, maar bijvoorbeeld houten jaloezieën wel!

Gordijnen, zonneschermen, houten jaloezieën zwart of welke kleur dan ook, de opties zijn er in overvloed, evenals het aantal manieren waarop je ze kunt mixen en matchen. Een goed aangekleed raam kan immers het verschil maken tussen een mooi interieur en een interieur dat er nog niet helemaal is. Om je op weg te helpen, hebben we de ultieme checklist samengesteld met alles wat je moet weten over het kiezen van raambekleding die geschikt is voor jou en elke kamer in jouw huis.

Waar je op moet letten bij het kiezen van raambekleding

Inventariseer eerst de ramen die je wil aankleden. Zijn ze van de vloer tot het plafond? Zijn ze in een hoek genesteld? Vorm, grootte, stijl en zelfs de manier waarop het raam opent, zijn allemaal belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden. Bedenk dat de beste keuze is gebaseerd op het gewenste resultaat of de behoefte.

Venstergrootte en -vorm

De meest voorkomende raamvormen zijn gebogen, rond en natuurlijk rechthoekig. Kijk ook goed naar hoe het venster het wordt geopend, want dat kan van invloed zijn op het type raamdecoratie dat nodig is:

– Dubbel- en enkel hangende ramen: de meest traditionele stijl, ze schuiven verticaal van onder naar boven.

– Schuiframen: Zoals de naam al aangeeft, schuiven ze heen en weer om open of dicht te gaan.

– Openslaande ramen: Deze zijn bevestigd aan een frame en scharnieren aan één kant, ze openen hetzelfde als een deur.

– Luifel ramen: scharnierend aan de bovenkant, openen ze van onder naar buiten.

Wat is het doel van de raamdecoratie?

In plaats van materialen aan te bevelen, raden we aan eerst na te denken over de functionele behoeften van de raamdecoratie, zoals het voorkomen van vervaging, het hebben van privacy, duurzaamheid en verduistering, en vervolgens een afwerking te kiezen die aan die behoeften voldoet. Vraag jezelf af wat het doel van de raamdecoratie is, esthetisch, functioneel of beide? Dit zal leiden naar het antwoord dat het beste past bij jouw situatie.

UV-blokkering

Als jouw ramen op het zuiden gericht zijn, is de kans groot dat je erg veel zonlicht binnen krijgt. Hoewel dat misschien prettig klinkt, is proberen tv te kijken of te functioneren met de zon in je ogen dat niet. Uv-stralen kunnen ook meubels en vloeren vervagen. Om zonlicht te verspreiden of te blokkeren, zijn houten jaloezieën zwart of zonneschermen waarschijnlijk de beste keuze.

Misschien heeft je huis al een zonwering of wil je een woonkamer opfleuren door nieuwe raamdecoratie. Een nieuwe set gordijnen kan een vermoeide ruimte nieuw leven inblazen, vooral als je in een huurwoning bent waar de opties beperkt zijn. Installeer ze dicht bij het plafond om de hoogte van de kamer visueel te vergroten.

Privacy

Of het nu gaat om het regelen van de hoeveelheid licht die binnenkomt of om te voorkomen dat mensen naar binnen gluren, verduisteringsgordijnen of zonneschermen zijn ideaal om de omgeving af te schermen!

Aanbevolen artikelen