Welke kleuren kies ik in de slaapkamer?

goud slaapkamer

Frisse accenten door sterke kleuren – maak je slaapkamer comfortabeler

De slaapkamer is een heel bijzondere plek in het huis. Het is de plek om goed tot rust te komen. Het staat buiten kijf dat de kamer de spil is voor een geslaagde start van de dag en een rustgevende nachtrust. Omdat steeds meer mensen zich hiervan bewust worden, willen ze hun slaapkamer opnieuw inrichten. Het kopen van mooi meubilair is echter niet genoeg. We hebben een lijst samengesteld van zaken waarmee je rekening moet houden bij het renoveren van de muren van je kamer, evenals de keuze van de kleuren voor je meubels, en welke kleuren bijzonder goed passen bij je individuele gevoel van welbehagen.

Kiezen van een kleur verf?

Kleuren hebben een direct effect op het emotie. Ze kunnen kalmerend, verwarmend en vertrouwend zijn. Aan de andere kant stimuleren sommige kleuren de geest, verlevendigen ze alle zintuigen of maken ze je zelfs agressief. Daarom moet je van tevoren uitzoeken voor welk ander doel je de kamer wilt gebruiken (afgezien van de nachtelijke rust). Moet een werkruimte worden verplaatst of domineren grote kasten en verdwijnen de muren daarachter? Moet de kamer in een egale effen kleur worden geschilderd of wil je de kleuren van meubels en muren vakkundig combineren? Bij Sikkens verf kun je allerlei mengkleuren kiezen, geen keuze is te gek. Niet op zoek naar binnenverf? Bekijk dan ook eens de buitenverven van sikkens, bijvoorbeeld: Sikkens Rubbol SB. 

Welk effect hebben de verschillende kleuren?

Groen

Je hoeft geen vier fel groene muren te hebben als je de kleur groen wilt opnemen. Groen wordt door de meeste mensen als rustgevend en natuurlijk ervaren en kan perfect gecombineerd worden met slaapkamermeubilair van natuurlijk hout. Koelere tinten, zoals mint of pastelgroen, ontspannen de ogen en zorgen voor harmonie en een rustig gevoel van de omgeving. Als je slaapkamermeubels in het groen in de kamer wilt integreren, raden we een neutrale wandkleur aan (bijv. wit), omdat de kamer anders snel rommelig lijkt. Kindermeubilair is de uitzondering, want kinderkamers zijn vaak erg kleurrijk en combineren veel kleuren.

Blauw

Een koningsblauwe tint heeft een ongelooflijk stimulerend effect. Daarom is deze kleur bijzonder geschikt voor grote slaapkamers, die gezellig en huiselijk moeten worden gemaakt. Lichtblauwe tinten daarentegen hebben een verkoelend effect op de toeschouwer. Ze kunnen nuttig zijn voor stressige mensen die in de slaapkamer even tot rust willen komen. Dit geldt zowel voor het meubilair als voor de kleur van de kamerwand.

Paars

Een paarse kleur tint brengt een zekere zwaarte en plechtigheid over. Maar men moet er rekening mee houden dat de stemming tussen vier paarse muren snel melancholisch kan worden. Het is beter om deze kleur alleen discreet te gebruiken (dus door bijvoorbeeld 1 muur te schilderen). Je kunt weinig verkeerd doen met een bed in deze kleur, de keuze van de kleur hier benadrukt het belang dat je hecht aan je slaapkamer.

Roze

Het is niet voor niets dat deze kleurstof vaak wordt gebruikt wanneer de meisjeskamers worden omgetoverd tot prinsessen kamers. Roze heeft een rustgevende en verzachtende werking. De ideale kleur voor mensen die zich willen ontspannen in de slaapkamer en hun dromen willen nastreven. Roze gaat goed samen met witte slaapkamer meubels. Bedden in het roze zijn vrij ongebruikelijk, maar wel populair voor meisjeskamers.

Bruin

Een aardse bruine tint kan gezellig zijn – zolang het maar niet kamerhoog geschilderd is. Chocoladebruin straalt een gevoel van veiligheid uit en geeft je een geaard gevoel. De kleur kan ook gecombineerd worden met roze en wit. Dit geldt in beide richtingen, zodat bruine slaapkamer meubels in witte of roze kamers tot hun recht komen en een aangenaam contrast vormen met de lichte wandkleur.

Rood

Het opvallende rood wordt vaak gebruikt om de slaapkamer een zekere erotische uitstraling te geven. Maar pas op: rood bevordert niet alleen de geslachtsdrift, maar laadt ook energetisch op. Het kan voor bepaalde mensen nogal agressief en overweldigend lijken. Daarom moet men voorzichtig zijn met het kiezen van een muur kleur en, indien nodig, alleen delen van de kamer schilderen, terwijl bij bedden het romantische karakter overheerst.

Oranje

Het warme en stralende oranje wordt vaak gebruikt in mediterrane slaapkamers. Oranje geverfde muren geven een bepaalde warmte af die je kan doen denken aan de ochtendzon. Helaas is de kleur moeilijk te combineren en gaan veel meubels er niet goed mee om. Het is daarom beter om oranje alleen puntsgewijs te gebruiken. Onze tip: Als je kiest voor een bed in deze kleur, raden we je een muur met weinig kleur aan.

Geel

Een zonnig geel brengt levensvreugde en verlichting over – wie kan daar genoeg van hebben? De reden waarom geel zo praktisch en mooi is in het interieur is dat het in al zijn nuances perfect past in de leefomgeving. Of het nu helder citroengeel of zacht sorbetgeel is, de kleur brengt breedte en licht in de kamer en maakt de slaapkamer groter – ideaal als muurverf of bij de keuze van meubels.

Goud

Zo kan bijvoorbeeld een warme, gouden metaal kleur worden geschilderd om bepaalde delen van de kamer extra te benadrukken. Goud straalt warmte uit en kan daarom bijvoorbeeld rond het hoofdeinde van het bed worden geplaatst. Voor goud zijn echter meerdere lagen verf nodig.

Wit

Jarenlang werd wit beschouwd als de muurverf bij uitstek. En het is niet verkeerd om het te gebruiken om de slaapkamer in een effen kleur te witten. Wel is het aan te raden om bewust contrasten te creëren door middel van bijvoorbeeld meubels. Donkere meubels in witte kamers komen het best tot hun recht – hetzelfde geldt omgekeerd: witte bedden werken het beste in donkere kamers.

Aanbevolen artikelen