Hoe creëer je een fijne sfeer in je slaapkamer?

slaapkamer inrichting

Je slaapkamer is de plek die je als eerste ziet als je wakker wordt. Uit onderzoek is gebleken dat als deze rommelig is, je met een achterstand aan je dag begint. Beter is het wakker te worden in een fijne ruimte, zodat je fris aan de dag kunt beginnen. De slaapkamer is natuurlijk ook de ruimte waar je je dag afsluit. Velen van ons lezen nog graag voor we gaan slapen en dan is het lekker om dat vanuit een luie stoel op je slaapkamer te doen, zodat je daarna meteen je bed in kunt rollen. Als je op die manier de dag afsluit, wil je natuurlijk dat dat zo comfortabel mogelijk is. Kies dan ook een stoel hiervoor uit die lekker zit en ga niet op zoek naar ‚eetkamerstoelen groen,’ ook al is groen dan misschien de kleur waar je naar op zoek bent. Wil je weten waar je nog meer op moet letten bij de inrichting van je slaapkamer? Lees dan verder.

Materialen en kleuren

Zorg voor de juiste sfeer in je slaapkamer. Deze sfeer bepaal je door de keuze van materialen en kleuren. Op internet zijn hier genoeg beelden van te vinden om je te laten inspireren. Misschien heb je al een duidelijke keuze gemaakt in je kleurenpalet. Als je daar tevreden over bent, dan kun je daar op verder bouwen. Denk daarbij dan eens ‚out of the box’ en kies er een andere kleur bij als je iets anders wil.

Zorg voor een balans

De inrichting van je slaapkamer moet in balans zijn. Deze moet niet te druk zijn, maar je wil ook geen lege ruimtes die de kamer het gevoel geven dat je net verhuisd bent. Hoeveel meubels heb je in je slaapkamer, naast je bed? Heb je een grote slaapkamer? Als dat zo is, kies dan ook voor een aantal grote meubels, zoals een grote fauteuil, om ervoor te zorgen dat je niet te veel lege plekken hebt.

De verlichting van je slaapkamer is erg belangrijk

Verlichting doet heel veel in een ruimte. Je zult behoefte hebben aan een functionele lamp die zorgt voor genoeg licht. Dit is erg handig als je bijvoorbeeld gaat schoonmaken of iets anders in de slaapkamer moet doen waar je helder licht voor nodig hebt. Echter moet je in de slaapkamer ook zorgen voor de juiste sfeerverlichting. Dit kunnen kleine lampjes op de nachtkastjes zijn, maar we zien ook steeds vaker creatief gebruik van LED verlichting in een slaapkamer. Omdat LED niet warm wordt, en niet veel stroom verbruikt, kunnen dit soort lampen weggewerkt worden in bijvoorbeeld een kast. Wil je het bed een speciale uitstraling geven? Kijk dan eens naar LED verlichting voor onder je bed. Dit maakt het bed tot het middelpunt van de ruimte, wat het toch ook is in de slaapkamer.

Planten in je slaapkamer

Planten geven de slaapkamer vaak de sfeer die het nodig heeft. Natuur, rust, groen. Uit het onderzoek dat we hierboven aanhaalden blijkt ook dat planten in de slaapkamer een goede uitstraling hebben. Je hoeft echt niet de hele slaapkamer vol te proppen met planten, maar kies bijvoorbeeld voor één of twee planten. Bovendien is dit ook nog eens goed voor de zuurstof in een kamer.

Ventilatie, niet voor de sfeer, wel voor je gezondheid

De ventilatie in de slaapkamer zorgt ervoor dat er een gezonde, frisse lucht is. Veel mensen denken dat het openen van een raam voldoende is, maar mechanische ventilatie is nog veel belangrijker. Dit zorgt er namelijk voor dat in je hele huis alles goed circuleert, het voorkomt nare luchtjes en schimmels. Uiteraard heeft dit geen invloed op de sfeer in je kamer, maar we wilden deze tip je toch geven als je aan je slaapkamer gaat werken.

Aanbevolen artikelen