Het waterbed werd in de jaren 90 populair door het enorme comfort en uitstekende temperatuurregelening. Ongeveer 20 jaar later zie je het bed nauwelijks meer. Niet in de slaapkamers en niet in de winkels. Waar is het waterbed gebleven en moeten we haar niet terugbrengen?
We nemen je eerst even mee in de geschiedenis van het waterbed. Die werd namelijk in 1968 ontworpen door een Amerikaanse student genaamd Charles Hall. Het was zijn doel om het meest comfortabele bed ter wereld te ontwerpen, iets wat haaks stond op de designtrend van die tijd. Nu kennen we al veel druk verlagende matrastechnieken zoals traagschuim, maar toentertijd was het waterbed daardoor revolutionair. Het grote hoogtepunt was in 1987, toen was maar liefst 1 op de 5 verkochte bedden in Amerika een waterbed. Omdat we in Nederland altijd net iets later de trends oppikken, maakte het waterbed in de jaren 90 ook haar intrede in ons landje, waar het tevens grote populariteit bereikte. So far, so good, zoals de Amerikanen zouden zeggen. Maar waar ging het dan uiteindelijk toch mis?
De seksuele revolutie gooide roet in het eten
De timing van Charles Hall is uiteindelijk ongelukkig gebleken. Het waterbed kwam namelijk dezelfde tijd om de markt als de anticonceptiepil, die werd namelijk in 1964 uitgevonden in Nederland en was eind jaren 90 ineens beschikbaar met enkele een doktersrecept. Tel daarbij de rijzing van de hippiecultuur, de intrede van wereldberoemd muziekfestival Woodstock en het eerste erotische tijdschrift van Nederland, Candy, bij op en we bevonden ons in een uiterst erotisch vrijzinnige tijd. Dit alles tastte ook het imago van het waterbed aan. Waar het in eerste instantie bedoeld was als comfortabel en druk verlagend bed, werd het een symbool voor de seksuele revolutie. Al dat rampetampen kon klaarblijkelijk uitstekend uitgevoerd worden op een wiebelend bed dat makkelijk te reinigen was. Dit zorgde voor een grote populariteit, waardoor beddendiscounters het waterbed massaal gingen namaken. Dit resulteerde in goedkope varianten die gingen lekken en het imago van het waterbed drastisch lieten kelderen. Voor het heerlijke, comfortabele waterbed kwam de boxspring in de plaats die inmiddels al 20 jaar lang ongekend populair is.
Laat het waterbed terugkomen
Wij vinden het tijd dat het waterbed weer een tweede kans krijgt. Zorg dat je, zoals bij alle matrassen eigenlijk het geval is, naar een goede beddenspeciaalzaak gaat en je laat adviseren over het bed dat geschikt is voor jou behoeften. Want of het nou een waterbed, boxspring of traagschuimmatras is, het belangrijkste is dat het bed bij jouw wensen past.