Welke vloer is het beste voor op je slaapkamer

De beste vloer voor je slaapkamer

Als het er om gaat de juiste vloer voor je slaapkamer te kiezen, dan zijn er ontzettend veel opties. Slaapkamervloeren dienen in de eerste plaats comfortabel te zijn wanneer je ze op blote voeten betreedt, maar moeten ook aantrekkelijk, duurzaam en complementair zijn aan de decoratiestijl van de kamer. De vraag is: welke vloer is het beste voor op je slaapkamer? Om je te helpen bij je beslissing, geven we de meest voorkomende opties voor slaapkamervloeren.

Tapijt is warm en zacht

Tapijt is warm en zacht voor de voeten en beschikbaar in een bijna oneindig aantal kleuren en patronen. Tapijt is budgetvriendelijk en nuttig voor het dempen van geluid en het regelen van de kamertemperatuur. Geen wonder dat voor vele mensen een tapijt slaapkamer favoriet is. Er zijn twee hoofdcategorieën tapijt: gesneden pool en luspool. Zoals de naam doet vermoeden, worden de uiteinden van de vezellussen gesneden bij gesneden pooltapijt, terwijl de ongesneden lussen op lussenpooltapijten worden gebruikt. Binnen deze twee hoofdcategorieën zijn er verschillende subcategorieën. Saxony, getextureerde en Fries zijn variaties op pooltapijten, terwijl Berber en niveaulussen de belangrijkste soorten lussenpooltapijten zijn. Getextureerde pooltapijt is het meest populaire type voor slaapkamergebruik. Ga je voor een casual uitstraling? Dan is een tapijt slaapkamer de perfecte keus.

beste vloer voor je slaapkamer

Karpet voor je slaapkamervloer

Hoewel ze over tapijt kunnen worden gelaagd, worden karpetten meestal gebruikt voor het verzachten van harde vloeren zoals hout of laminaat. Als het gaat om het kiezen van een kleed voor je slaapkamer, zijn er bijna eindeloze opties qua grootte, kleur, patroon, weefpatroon en materiaal. Je persoonlijke voorkeur is de beste gids als het er om gaat het juiste vloerkleed voor je slaapkamer te kiezen: ga voor een die zacht en gezellig aanvoelt en van antislip is voorzien (plaats dan een antislipmat eronder), voeg een dosis stijl toe aan je slaapkamer en zoek naar bijpassende aanvullingen op het algemene decoratiethema. Een karpet van goede kwaliteit gaat over het algemeen langer mee, zal er beter uit zien en ook beter aanvoelen dan eentje die een goedkoper exemplaar. Als je het bed er op plaatst, dan moet het tapijt groot genoeg zijn voor een rand van minstens 60 cm vanaf beide zijden en vanaf de voet van het bed. Kleinere tapijten zet je het liefst aan de basis of langs de zijkant van het bed en moeten groot genoeg zijn om het grootste deel van de ruimte te vullen.

Slaapkamervloer van hout voor een natuurlijke uitstraling

Het is moeilijk om de natuurlijke uitstraling van echte houten vloeren te evenaren. Hout heeft een diepte en warmte die schoonheid toevoegt aan elke stijl van inrichting. Hoewel er tientallen soorten hardhout worden gebruikt voor vloeren, zijn enkele van de meest populaire soorten walnoot, eik en esdoorn. De twee basistypes van houten vloeren zijn massief en vervaardigd hout. Massief houten vloeren bestaan uit een massief stuk hout van boven naar beneden, terwijl parketvloeren worden vervaardigd met behulp van drie tot negen lagen verschillende houtfineer. De drie meest voorkomende stijlen van houten vloeren zijn strip, plank en parket. Wil je een houten vloer voor je slaamkamer, dan zijn strip en plank verreweg het populairst. Beide zijn traditionele verschijningsvormen, lineaire stukken hout, maar de plank is breder dan de strip, waardoor het een meer ongedwongen sfeer heeft.

laminaat slaapkamer

Laminaat slaapkamer ideaal voor klein budget

Laminaatvloeren zien eruit als echt hout, maar eigenlijk gaat het om een afgedrukte foto van hout, bedekt met een beschermende plastic coating. Laminaatvloeren worden geleverd in een breed scala van houttinten en -stijlen voor elk decoratiethema. Een laminaat slaapkamer is ideaal als je een klein budget hebt, want laminaat is minder duur dan hardhout. Bovendien kun je de kosten van laminaatvloeren nog verder verlagen door deze zelf te leggen; het is een redelijk eenvoudig doe-het-zelf-project dat je in het weekend zou kunnen doen. Laminaat houdt redelijk goed stand tegen dagelijkse slijtage, maar is vatbaar voor krassen en kan ook vastlopen als water of andere vloeistoffen erop plassen.

Slaapkamervloer van bamboe: milieuvriendelijk en sterk

Bamboevloeren zijn gemaakt van gras – dat klopt ja, bamboe is een grassoort – en zijn sterker en harder dan hardhouten vloeren. Dit is een milieuvriendelijke keuze voor vloeren vanwege de snelle oogsttijd en het regeneratieproces van bamboe. Bamboevloeren worden geleverd in stroken en planken, zoals hout en laminaatvloeren, die strak op elkaar passen. Er zijn veel graan- en kleuropties beschikbaar.

Perfect voor kinderen: rubber vloer slaapkamer

Rubbervloeren zijn gemaakt van nieuw of gerecycled rubber. Het komt in een breed scala aan kleuren, patronen en stijlen. Dit type vloer is zeer duurzaam en kan soms langer dan 30 jaar goed blijven. Voor kinderen is een rubber vloer slaapkamer een geweldig alternatief. Naast de duurzaamheid is het ook eenvoudig schoon te maken en te onderhouden.

Kurken vloerbekleding slaapkamer

Het wordt het meest gebruikt in keukens, dankzij de duurzaamheid en comfortabele ondersteuning bij langdurig staan, maar kurk is ook een geschikte keuze voor gebruik in de slaapkamer, omdat het geluid absorbeert. Wanneer je op kurkvloeren met hakken stapt, maakt je schoen een inkeping in de kurk, maar zodra je je schoen van de vloer laat komen, hervatten de kurkdeeltjes snel hun oorspronkelijke posities. Zwaar meubilair kan echter permanente inkepingen achterlaten. Kurkvloeren zijn milieuvriendelijk. Ze zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en vrij duurzaam. Kurkvloeren zijn echter duur.

Keramische tegels en stenen vloeren: duurzaam en mooi

Keramische tegels en stenen worden zelden in slaapkamers gebruikt, terwijl ze in andere delen van het huis zeer duurzaam en mooi zijn. Ze worden meestal beschouwd als te koud, hard en
luidruchtig in de slaapkamer. Toch is tegel of steen een mogelijkheid met bepaalde decoratiestijlen, vooral Mediterrane, Toscaanse, Spaanse, Marokkaanse of tropische thema’s. Pluche, fluweelachtig tapijt is een prachtig ding om ’s ochtends wakker bij te worden. Het is ook een praktische keuze, die warmte en akoestische bescherming toevoegt aan een ruimte die draait om ontspanning.

slaapkamervloer

Welke vloer is het beste voor op je slaapkamer?

Uit alle opties blijkt dat de tapijt slaapkamer toch wel de beste optie is. De slaapkamer is immers een toevluchtsoord voor velen van ons, waar we kunnen ontsnappen en energie kunnen herwinnen voor de volgende dag, en weinig dingen geven een beter ontspannen gevoel dan zacht, luxe tapijt onder de voeten. Tapijt voegt een laag van zachtheid en warmte toe die een harde vloer je soms niet kan geven. En in tegenstelling tot drukke delen van het huis, zoals de gang en de huiskamer, geven kamers met weinig verkeer je de mogelijkheid om te genieten van geavanceerde materialen zoals pluche en oversized lussenpooltapijt.

Donkere kleuren voor vloerbekleding slaapkamer

Donkere tinten domineren tegenwoordig in de tapijtkleuren van slaapkamers. Het draait allemaal om het creëren van een gezellige, luxe sfeer in de slaapkamer, om je even terug te kunnen trekken van de rest van het huis. Als gevolg daarvan komen donkere kleuren in pluche afwerkingen door. Al geruime tijd domineren zanderige en taupe texturen, maar nu zijn er zoveel meer opties in het grijze palet in zowel loop- als pluche stapels, die prachtig zijn voor de slaapkamer. Bij het kiezen van een tapijt is kleur het belangrijkste element. Het moet een link zijn naar de rest van het palet en een aanvulling op de andere textuurelementen in de kamer. Denk aan de muurkleur en -afwerking, raambehandelingen, meubelstijl, en zelfs beddengoed. Overweeg welk gevoel je wilt creëren en stel jezelf de vraag hoe zacht of gelaagd de textuur en de pool van het tapijt moeten zijn.

Houtskool, taupe en zand beste tapijtkleuren

Voor de veelzijdigheid zijn de beste tapijtkleuren houtskool, taupe en zand. Voor gezinnen die regelmatig kinderen en huisdieren in de slaapkamer laten rondwandelen zijn middentonen de veiligste keuze, omdat ze stof en vlekken camoufleren. Vraag jezelf af welke decoratiestijl je wilt bereiken. Pluche en twist-stijlen geven je bijvoorbeeld een luxe uitstraling. Als je een heel gestructureerd ruimteschema hebt, kun je een lus of getextureerde tapijt overwegen. Een lussentapijt kan ook worden gebruikt om een ongedwongen sfeer aan je slaapkamer toe te voegen. Sta je huisdieren in je slaapkamer toe, dan is een tapijt in een twiststijl de beste vloerbekleding in de slaapkamer, omdat hun klauwen niet in de vezels blijven hangen.

Aanbevolen artikelen