De koudere dagen komen eraan, zorg dat jij warm in je bed ligt!

Nu we weer in de herfst zijn beland, moeten we ons langzamerhand gaan voorbereiden op de winter. De dagen en de nachten zullen kouder gaan worden dus hoe lekker is het als jij ‘s nachts bij vriesweer lekker diep onder de dekens kunt kruipen en je geen last van de kou hebt? Je hebt daarvoor wel een goed dekbed nodig die je beschermd tegen de kou en die lekker comfortabel aanvoelt. Kijk daarom eens op Woonenzo.nl waar je heel gemakkelijk online een goed dekbed kunt uitkiezen. Een geschikt dekbed voor tijdens de koudere dagen is een donzen dekbed.

Wat is een donzen dekbed?

Donzen dekbedden zijn dekbedden die geheel gevuld zijn met donsveren van meestal eenden of ganzen. Dons is niet hetzelfde als veren. Dons is bij vogels namelijk de onderste laag bedekking onder het verenpak. Bij dons denken we vaak aan jonge kuikens, maar ook volwassen (water)vogels hebben dons dat als bescherming dient voor de huid. Dons bestaat uit allerlei kleine en zachte haartjes met kleine weerhaakjes eraan, die in elkaar haken en hierdoor ideaal de lichaamswarmte kunnen vasthouden. Alles aan dons is zacht en dat is het verschil met veren. Veren hebben een harde kern in de vorm van een pen en zijn daardoor zwaarder en minder in staat om warmte vast te houden. Ook zijn veren lang niet zo elastisch als dons. Goede donzen dekbedden bevatten meer dan 60% aan dons. Let daar bij aanschaf van een donzen dekbed op, want er zijn ook fabrikanten, waarbij niet alleen dons, maar ook veren gebruikt worden. Dit maakt een dekbed al een stuk minder comfortabel. Normaliter zal het donspercentage op het dekbed moeten staan.

De voordelen van een donzen dekbed

Vederlicht
Een groot voordeel van een donzen dekbed is dat dons vederlicht is. Een dekbed van dons behoort tot het lichtste dekbed dat er bestaat. Hierdoor voel je geen zware deken over je heen, maar toch kun je er comfortabel onder liggen. Naast dons dat vederlicht is, zitten er tussen de donzen veertjes veel lucht en past het dekbed zich al snel aan, aan jouw lichaamstemperatuur. Mocht het te warm worden, dan zal het dekbed de warmte vanzelf weer afgeven. Onder een donzen dekbed heb je dus altijd een constante temperatuur, zonder dat je een zware deken over je hebt.

Volume
Ondanks dat een donzen dekbed zeer licht is kun je met je dekbed wel flink volume creëren en heb je dus geen plat dekentje. Wel is het dons van een gans groter, dan die van een eend en zal een dekbed gevuld met ganzendons meer volume geven dan eendendons. Wel is het aan te raden het dekbed enkele malen per weer uit te kloppen om opnieuw het volume terug te krijgen.

Ademend en anti allergisch
Dons beschermd de huid van de vogel tegen het teveel aan water. Deze beschermende eigenschappen blijft het dons in je dekbed houden. Het dons zal nauwelijks vocht opnemen en dat is een positieve eigenschap, want vocht en warmte trekt huisstofmijt aan. Mensen die gevoelig zijn voor huisstofmijt, kunnen dus baat hebben bij een donzen dekbed.

Weinig onderhoud
Een donzen dekbed heeft weinig onderhoud nodig. Enkele malen in de week je dekbed opschudden of regelmatig in de buitenlucht laten luchten is voldoende. Ook kan een donzen dekbed goed gewassen worden. Je ligt met een donzen dekbed altijd in een fris bed.

Aanbevolen artikelen