De trap naar de slaapkamer is niet altijd voor iedereen toegankelijk

slaapkamer moeilijk toegankelijk

De trap wordt gezien als een integraal en vanzelfsprekend onderdeel van elke woning met een verdieping – maar de trap op- en afgaan is lang niet voor iedereen zo eenvoudig. Senioren en mensen die minder mobiel zijn, hebben er bijvoorbeeld veel meer moeite mee. Als je je woning beter wil afstemmen op de noden van iemand met minder mobiliteit of een oudere, dan is het een goed idee om te zoeken naar manieren waarop je de trap toegankelijker kan maken!

Maak de trap toegankelijker met de juiste maatregelen

De woning veiliger en toegankelijker maken is eigenlijk heel eenvoudig, zolang je maar de juiste maatregelen treft. Als je begint bij de trap, dan kan je het heel wat aangenamer maken voor ouderen en minder validen!

1. Een traplift is essentieel

Een van de beste voorzieningen die je kan kiezen om de trap naar de slaapkamer toegankelijker te maken, is een traplift. Een automatische traplift is een soort van stoel die tegen de muur aan de trap hangt en eenvoudig naar boven en benden kan gaan via een elektronisch systeem. De persoon in kwestie moet gewoon op de stoel gaan zitten en die met een knop of schakelaar naar boven laten gaan. Het gevolg is dat de trap op- en aflopen geen gevaar meer vormt, waardoor de slaapkamer bereiken dus ook veel gemakkelijker en veiliger is.

Er zijn heel wat verschillende soorten trapliften die die doorgang gemakkelijker maken, zoals trapliften voor een trap met bochten (aangezien weinig trappen vandaag de dag nog recht lopen). Ook is er heel wat keuze tussen verschillende modellen op het vlak van formaat, afwerking en stijl.

2. Een anti-slip trapmat

Een andere gemakkelijke manier om de trap toegankelijker te maken voor ouderen of mensen die minder valide zijn, is een anti-slip trapmat. Een dergelijke mat oogt als een gewone trapmat en geeft de trap een verzorgde, stijlvolle look – maar het grootste voordeel is dat het risico op vallen of struikelen vele malen kleiner is. Een anti-slip trapmat is immers veel grover dan een gewone en ligt daarbij vast op de treden.

Voor ouderen is het gebruiken van de trap vaak een hele uitdaging en ook bij mensen die minder valide zijn is het risico op een ongeluk erg groot. Is er echter een anti-slip trapmat aanwezig, dan wordt wonen veel aangenamer en kan de slaapkamer veel eenvoudiger en veiliger bereikt worden!

Kies altijd voor voorzieningen van kwaliteit

Welke maatregelen je ook neemt om de trap veiliger (en dus de slaapkamer toegankelijker) te maken, het is vooral belangrijk dat je kiest voor kwaliteit en duurzaamheid. Vertrouw op het aanbod van een gespecialiseerd aanbieder en voor je het weet is je woning zoveel veiliger voor minder mobiele inwonenden!

Aanbevolen artikelen