Verschillende soorten bedden

Bij het inrichten van de slaapkamer is het belangrijkste natuurlijk het bed. Er zijn veel verschillende soorten bedden, allemaal met andere specifieke eigenschappen. Omdat het bed elke nacht gebruikt wordt is het belangrijk om te weten welk soort bed u graag wilt hebben voordat u er een aanschaft. Deze moet voldoen aan uw eisen en voorkeuren, en daarom is het goed om er van tevoren wat meer informatie over te verkrijgen.

Conventionele bedden

De verschillende soorten bedden zijn onder te verdelen in categorieën, ten eerste de conventionele bedden waar de boxsprings en de waterbedden onder vallen. Dit zijn bedden met een beddenbodem en een matras of een losse beddenbodem. Al deze bedden hebben allemaal hun eigen specifieke kenmerken.

Ledikant

Een van de verschillende soorten bedden is de ledikant, die veel verschillende soorten en varianten heeft. Zo is de houten ledikant erg populair vanwege de stevigheid en robuuste look. Echter kunt u ook kiezen voor een stalen ledikant. Een ledikant is kenmerkend om de matras die boven de beddenbodem uitsteekt. Zo voelt u deze niet als u ’s nachts in bed stapt of ’s ochtends er weer uit stapt. Ook ligt u een stukje hoger dan normaal. De ledikant zorgt voor een afgemaakte uitstraling maar het is ook mogelijk om een simpele beddenbodem op poten kopen en daarop een matras plaatsen.
De ledikanten zijn in allerlei soorten maten en stijlen te verkrijgen. Zo kunt u en ledikant kopen voor zowel een een- of tweepersoonsmatras, waardoor die in iedere kamer past. Ook zijn er veel verschillende stijlen verkrijgbaar, zoals een romantische witte ledikant of een moderne strakke ledikant. Bovendien kunt u er een hemelbed van maken door de ledikant te overkappen met een mooi gordijn.

Boxspring

Als u van luxe en heerlijke comfort houdt, maar daar geen fortuin aan uit wilt geven, kunt u kiezen voor een boxspring. Dit wordt ook wel een hotelbed genoemd en is een beddenbodem met daarop nog een matras. Meestal is bij een boxspring een gestoffeerde achterzijde inbegrepen. Zo lijkt het net of u een luxe hotelnacht beleeft wanneer u gaat slapen. Letterlijk vertaald is de boxspring een doos met veren erboven, wat het dan ook is. Ook bij aanschaf van een boxspring zijn er veel keuzes mogelijk. U kunt bijvoorbeeld varieren qua kleur of stof van de boxspring. Ook qua matras zijn er verschillende opties, zoals een latexmatras of een koudschuim matras. Ook kunt u kiezen voor een mooie print die goed past bij de rest van uw slaapkamer. Zo kunt u uw boxspring helemaal naar uw eigen voorkeuren aanpassen en krijgt u de hoogste kwaliteit voor de laagste prijs.

Hoogslaper

Hoogslapers zijn populair bij kinderen omdat broers of zussen dan lekker gezellig bij elkaar op de kamer kunnen slapen, maar het is vooral handig omdat het zoveel ruimte bespaart. Het is daarom ideaal voor kleine woningen met veel bewoners. Ook voor studenten zijn hoogslapers erg handig in verband met ruimtebesparing in studentenkamers. Ze kunnen bijvoorbeeld hun bureau onder het bed van de hoogslaper plaatsen.

Waterbed

Er bestaan drie verschillende soorten waterbedden die vaak worden gekocht. Een daarvan is de het hardside waterbed, die een harde ombouw heeft en vergelijkbaar is met het ledikant. Een softside waterbed heeft een zachtere ombouw en lijkt op de boxspring. Het is namelijk ook een zeer massief geheel. Ook is er nog het lichtgewicht waterbed, wat simpelweg een watermatras is. Dit matras kan ook in een ledikant worden geplaatst. Het lijkt dan op een gewoon bed maar heeft een ander soort matras.
Een waterbed slaapt heerlijk comfortabel en is goed voor mensen die soms last hebben van hun rug of nek. Er kleeft echter ook een nadeel aan het hebben van een waterbed, namelijk dat het altijd goed moet worden onderhouden. Zo moet een keer per half jaar een conditioner aan het water in het bed worden toegevoegd. Ook moet het altijd worden verwarmd, wat veel stroom kost.

Aanbevolen artikelen